top of page

Stačí mantra a jsem zdravá


Pozitivní myšlení vyléčí z nemocí


Uzdravení proběhlo rychle, mám neskutečnou imunitu a vzácný dar se vyléčit pouhým stavem mysli. Na jakékoliv neduhy zabírají mantry a mou nejoblíbenější je: „Každým dnem, v každém ohledu se cítím zdravější a silnější.” Tuto si zopakuji několikrát po sobě a jsem zdravá jako řípa, ale svoje stavy nepodceňuji, je důležité se mít na pozoru a vnímat disharmonie organismu.


Nejlepší je klid na lůžku a zdravý spánek, to jsou nejúčinnější medicíny, k tomu hodně vody, vitamíny a hřející sny, které nás pozitivně naladí do dalších dní. Síla a dobrá nálada přijde v zápětí, vše je opět v naprostém pohodovém nadšení. Stonat v takovém líbezném prostředí Ladaku by byl hřích, a tak už se opět producíruju po Lehu. Cítím se zde skvěle a bezpečně, bezstarostně se procházím v sukýnce nad kolena, což je na Indii docela odvážné, ale tady je modernizované území a svoboda oblečení je naprostá, hurááááá. Nikde jinde bych si to nedovolila, ale nejsem jediná a v tom úžasně teplém letním počasí je to naprostá paráda, vypadám po dlouhé době opět jako dáma:-).


Sedím na terase, slunce hřeje a výhledy na spanilé, majestátné vrcholy Himalájí jsou impozantní. S respektem si uvědomuji, jak nevědomost či nesoudnost může znamenat zdravotní újmu či ohrožení zdraví jedince. Žijeme jenom jednou, a tak bychom měli s životem, křehkým to pokladem, zacházet náležitě svědomitě a uctivě.

Usrkávám z kouřícího hrníčku a zelený čaj s mátou mi evokuje nápoj z koky, tradiční nápoj z jižní Ameriky, jenž se používá hojně především na rozpuštění nevolnosti z nadmořské výšky. Tato přírodní medicína bohužel v Indii k dostání není, takže se doporučuje zázvorový čaj. Netuším, jak zázvor odstraní neduhy výškové nemoci, ale místní snad ví, co radí;-). A za zkoušku nic nedám.


Moje rada zní, pokud opravdu strádáte ve vyšších nadmořských výškách, bolí vás hlava, malátně pletete nohama a jste dýchaviční nebo máte pocity na zvracení, jste dezorientovaní, je čerstvá máta adekvátní náhražkou za koku, ale musíte si velmi zřetelně vsugerovat, že vám to na výše zmíněné potíže zabere;-). Autosugesce je nejlepší strategií na všemožné nesnáze.


Při prvních příznacích akutní výškové nemoci, která se nejčastěji objevuje od 3 000 metrů nad mořem a nebo při zdolání nezdravě rychlého převýšení, nikdy nesahejte po paracetamolu, ten vám jen přitíží! Stáhněte se do klidu, odpočívejte a pijte hodně tekutin (doporučuje se až pět litrů denně). Ibuprofen prý může pomoci proti bolesti, je v těchto případech neškodný.


Poprvé jsem se setkala s příznaky akutní horské nemoci v Nepálu na treku kolem Annapuren, byly to jen takové letmé záchvěvy opojení, člověk se cítí zmateně a jaksi nepatřičně, je jako by byl opilý či zkouřený. Nebylo to nic vážného, spíše legrační a dostatečnou aklimatizací nepříjemné pocity brzy vyprchaly. Někteří ovšem nemají to štěstí, jsou naprosto bezprizorní, motají se jako tělo bez duše a ztrácí stabilní motoriku. Navíc přijdete o chuť k jídlu, jste apatičtí a dostavují se poruchy spánku. Pokud příznaky či bolesti nepoleví, musíte okamžitě vyhledat lékaře a jediné, co zabere, je rychlý sestup do nižší nadmořské výšky. Nezahrávejte si, následky mohou být fatální! Stále existují případy, kdy nedbalost způsobí smrtelné neštěstí.


Poprvé jsem se velmi radovala, že jsem výšku 5 400 metrů v Nepálu napoprvé překonala bez problémů, akorát jeden profesionální horolezec mě hned vyvedl z omylu, je to vždy individuální a velice záleží na psychickém i fyzickém stavu jedince. Vůbec nezáleží na věku nebo pohlaví, spíše záleží na výšce v jaké se ocitne a jak rychle se do ní dostane, stupni chladu i zátěže. Pokaždé to člověk vnímá jinak a je možné, že mu to sedne a nebo taky ne.


Přirovnala bych to k opici, znáte to, někdy, když se opijete do němoty, tak vám to nic neudělá a připadáte si jako střízliví, a jindy zase, i kdybyste vypili dvě piva, tak jste na maděru… Takže jsem se radovala předčasně, že jsem navždy imunní vůči výškovým závratím;-).


Na závěr dodám upřímné doporučení: „Do hor se vždy pouštějte s chladnou hlavou a rozvahou a hlavně obezřetně!!! Myslete na sebe a své blízké…”


Mám vás ráda, proto tyto řádky plné péče a varování♥♥♥



bottom of page