top of page

Přistání lodi na pláži


Je neuvěřitelné, jaké mám štěstí, že se vždy přichomýtnu k neskutečným příhodám.

Jen co vyvěsím článek o koncertu pana Hutky v Goa, spokojeně sklapnu notebook a zahledím se na blankytně zářivou hladinu moře. Bloumám o čem budu psát dál, když z ničeho nic zaregistruji na obzoru velikou loď řítící se bleskovou rychlostí ke břehu. Je jako neřízená střela a už je opravdu nebezpečně blízko! Nechápavě sleduji tuto scénu, která je na chlup stejná jako dramatické okamžiky zfilmované sci-fi.

Všichni přihlížející očekávají náraz s katastrofickými následky, ale zdá se, že loď má přesný cíl rovnou za nosem.

V mysli se odvíjejí klasické myšlenkové pochody:„To přece není možné, už se musí zadrhnout o dno… Nebo že by se zaseklo kormidlo či kapitán trochu přebral?”

Na spekulace není čas, vše se odehrává v sekundových sekvencích, zkoprněle civíme, co se to proboha děje.


A jako by se nechumelilo, loď vpluje okázale na pláž a uvelebí se bezstarostně na vyhřátém písku. Trůní zde jako královna všech moří a je na sebe náležitě pyšná, jakou přitáhla pozornost veřejnosti. Z obou koutů tříkilometrové pláže se sbíhá obecenstvo a zbývá už jedině prostor na ovace a dlouhotrvající potlesk pro posádku zřejmě vládního speciálu:-).


Dopolední překvapení přilákalo mnoho zvědavců dychtivě si fotící tento prapodivný výjev připomínající přistání ufo mezi obilnými poli.

Z interiéru se začínají rojit uniformovaní námořníci a je patrné, že jsou spokojení s šokujícím výkonem, který je málokdy k vidění. Posádka pár minut nenápadně pózuje fotografům amatérům, ale stále není jasné, za jakým účelem se zde zjevila.


Nějaká paní říká jednomu Nepálci: „Oni si pro vás přijeli?” Začíná panika, protože těch, kteří tady jsou nelegálně bez pracovního povolení jsou stovky.

Ale naštěstí všichni oficíři zalezou zpět do kajuty aniž by vystoupili na břeh a začíná pokračování živého přenosu neobyčejné podívané. Motory startují, rozfoukají písek na všechny strany jako vrtule helikoptéry. Loď ladně vykouzlí otočku na nafouknutých pneu a směřuje zpět k moři, kde si naprosto s přehledem poradí s vlnami narážející na pobřeží.


Ani se nenadějeme a zmizí z dohledu. Kdyby mi nezůstala fotodokumnetace, tak si myslím, že to byla fotomorgána nebo jen zjevení v rámci bujného snění.

Opět se potvrzuje rčení, že možné je opravdu všechno, nejenže letadla lítají ve vzduchu, ale už i lodě plují po pevnině.


Už jsem toho v životě viděla hodně, ale tohle bylo opravdu něco.

Takže dámy a pánové, pokud někdy budete svědky takovéto podívané, prosím vás, čile uskakujte a nestůjte nechápavě nebezpečnému monstru v cestě:-).

bottom of page