top of page

Sebeláska je třeba nejen na Sv. Valentýna


Valentýnská epidemie dorazila i do odlehlých končin Indie. Pravděpodobně je to stejné ve všech koutech zeměkoule:-).


Bohužel amerikanizace společnosti má globální rozměry a těžko se ubráníme jejím lákavým komerčním nástrahám, tudíž oslavujeme Halloweeny, Dny díkůvzdání i Valentýny. Snad proto, že máme rádi příležitosti k juchání a rádi slavíme, i když je to z hlediska tradice naprosto liché. Víceméně jsou to vyumělkované přežitky, protože ŽIVOT JE OSLAVA SAMA.


Dlouho jsem uvažovala, o čem tento “svátek” vlastně je a došla k závěru, že den Sv. Valentýna může sloužit jako upomínka k láskyplnému souznění s vlastní přítomností. Takže pokud nemáte nikoho, kdo by vás dneska po celý den rozmazloval, vezměte osud do vlastních rukou a odměňte se rozpustilou dávkou sebelásky a dopřejte si, co hrdlo či tělo ráčí!!!


A co na tom, že jsem sama, vezmu to jako znamení k seberozmazlování. Opět jsem si uvědomila, že jsem na sebe kapánek zapomněla a více než sobě se věnuji ostatním a na sebe jaksi zapomínám.

„Ty jsi sobecká”, slýchala jsem v mládí dost často a vždy mě to hrozně bolelo, protože upřímně neznám většího lidumila než jsem já. Ale soudy a osočování jsou rány, jež se těžko hojí a přijímáme je automaticky za vlastní, aby nebolely. Pozvolna a násilně modelujeme sami sebe do Rubikových kostek poskládaných na základě nepřejícných podnětů druhých a vlastní podstata vyšumí kamsi do neznáma.


Na základě zažitých kódů a stereotypů uvažování se nadobro stáváme nedobrovolně psanci vyprahlých duší.

Paradoxně mě nikdy nikdo neučil, jak se mám o sebe starat ve zdravé míře a dopřávat si bez pocitu studu a bez ostychu, po čem toužím a co nezbytně potřebuji ke spokojenému životu. Společenské odsuzování je vryté do morku kostí a lidskému naturelu škodí jako nejnebezpečnější jedy. Škoda, že pojem SEBELÁSKA je povětšinou nespravedlivě zaměňován za sobectví. NIKOLIV, apeluji. Nepleťme si pojmy s dojmy!!!


Nebojím se veřejně přiznat, že se mám ráda. Fakt, že jsem sama je nyní výhoda…

To znamená: dnes manikúra, pedikúra, jóga a kokosová šťáva. Lebeda na lehátku a opalování, plavání i bezstarostné brouzdání za doprovodu symfonického mořského orchestru. A klidně si dám dneska menu pro dva (hahaha). Celodenní dovolování bude bezhraniční a bezlimitní, to si na svou čest slibuji:-).


Sebeúcta i sebeláska je třeba nejen na Sv. Valentýna!!!


Hezky si ho užijte, ať už sama se sebou nebo s někým milovaným♥♥♥

bottom of page