top of page

Sezóna zralých kešu nastává!


Při jízdě na skútru mě omámila neznámá vůně. Taková zvláštně nasládlá až trpká, ale specifické aroma se rozpustile rozlezá po celé Goa. Dlouho jsem pátrala, odkud vonící opium pochází, než jsem hádanku rozluštila.

Sezóna zralých kešu nastává!

Husté listnáče jsou stále sytě zelené a pod nimi jsou spadané uzralé plody, jimž trčí ze zadnice kušu oříšek ve skořápce:-).


Neznám nikoho, kdo by tyto lahodné ořechy neměl rád, ale nevím přesně, kolik z vás ví, jak rostou a vypadají ještě ve vlastní podobě tak, jak byly přírodou stvořené. Prostě visí na stromě jako jablíčka, tvarem připomínají buclaté papriky, jsou sytě žluté až uzrají do oranžova.


Speciální pochoutka roste výhradně v tropech na stromech zvaných ledvinovník západní, který produkuje jedlé nažky, nikoli oříšky (takto znalecky mě poučila Wikipedie:-).

Tyto plodiny jsou v Indii mimojiné polulární pro pálení alkoholu zvaného Fenny, taková kešu slivka, silná a skvostně aromatická.

Plody jablíček se taky zužitkují, nakrájí se a posypou solí jako kolečka okurky. Je to zajímavý předkrm plný vitamínu C, ale nic, co bych musela mít denně. Myslím, že místní kravičky si na nich pochutnají více, náležitě:-).

Prostě předávám detaily zajímavé gurmánské zkušenosti, protože jsem se zapřísáhla, že vyzkouším všechno.


Naučná chvilka přírodovědy je u konce, mějte se sladce a dejte si něco zdravého na zub!

bottom of page