top of page

#GivingTuesdayCZ


#GivingTuesdayCZ

Ti z vás, kteří mě sledují delší čas už ví, že jsem filantropem tělem i duší. Mé poslání na Zemi je pomáhat potřebným a mých osobních dobrovolnických misí už mám za sebou několik a jsou dlouhou dobu nadřazeny nad touhu jen cestovat a užívat si poznávání světa. Dobrovolničení a charita k mému stylu života i cestování prostě patří a o to více mě těší, že letos poprvé se stal DEN DÁRCOVSTVÍ oficiálně propagovaný i v České republice.


Říká se mu vznešeně GIVING TUESDAY (DÁRCOVSKÉ ÚTERÝ) a připadá na úterý (29.11.) po americkém svátku Thanksgiving. Tento den má sloužit jako protipól ke dnům konzumu, které se rozmáhají po planetě Zemi pod názvy jako Černý pátek a Kyberpondělí, což jsou dny nakupování, famózních slev a nabídek. A proto vznikla myšlenka „dne dobra”, kdy se lidé mohou stát na jeden den filantropy a obohatit tak své okolí. Meze se nekladou, můžou věnovat svůj čas, peníze nebo prostě a jednoduše udělat něco užitečného pro druhé.


Autorem tohoto altruistického nápadu je Henry Timmis, výkonný ředitel respektované kulturní a komunitní instituce 92nd Street Y v New Yorku, který poprvé implementoval tento svátek do povědomí americké veřejnosti již v roce 2012. Popularita tohoto svátku dobrosrdečnosti rok s rokem bobtná, kupříkladu loni se přidalo 71 zemí a v nich přes 45 000 zapojených partnerů s více než 700 000 dárců, díky nimž celková výše darů přesáhla 116 milionů dolarů.


Hřeje mne u srdce a je obdivuhodné, jak duch dobrosrdečnosti v české společnosti panuje od nepaměti. Dle statistik se výše darů naší populace od jednotlivců i firem pohybuje kolem pěti miliard korun. Tato informace je až neuvěřitelná, ale je to skvělá známka blahobytu společenského statutu a ochoty sdílet své bohatství (samozřejmě relativního) s ostatními. Cítí morální povinnost podělit se o svůj blahobyt s těmi, kteří na tom nejsou tak dobře nebo strádají.

Čím lépe se lidé mají, tím více obdarovávají. A paradoxem je, že ti, co mají nejmíň, dávají většinou nejvíce...


Takže všem dobrým duším na vědomost dávám, že příští úterý 29. listopadu se můžou zapojit - jakkoliv. Dobré vůli se meze nekladou:-).


Firmy, neziskové organizace, školy, rodiny či jednotlivci mají příležitost se připojit k této dobrovolné dobročinné aktivitě a darovat svou podporu, čas nebo finanční částku potřebným.

Kdybyste si nevěděli rady, mrkněte na stránku, kde se sdružují projekty: http://giving-tuesday.cz


Smysl tohoto dne spatřuji v tom, že se globálně začíná podporovat dobrovolnická činnost a snad si i generace „Selfie” uvědomí, že mít srdce na dlani a zaměřit svou pozornost tam, kde druzí pomoc potřebují a trpí, je mnohem užitečnější a daleko více obohacující než virtuálně rozdávat/dávat „lajky“ na sociálních sítích:-).


Kdo může, pomůže a snad nás bude letos hodně!

Díky za váš čas, ochotu i finanční loajalitu tam, kde uznáte za vhodné!!!

(A snad to nebude jen jednou v roce:-))))


S láskou a vděčností


Alexka

bottom of page