top of page

Opičí chrámy zasvěcené Hanumanovi


Ranní opičí rozjímání

Historická data mě nikdy příliš neuchvacovala, asi už tenkráte na základní škole jsem byla vědomá, že tlačit si do hlavy to, co bylo v minulosti, mi mé současné bytí nijak nepovznáší😂😂😂

A proto namísto fakt, si snažím navštívené místo co nejlépe a po svém vychutnat. Takže namísto toho, abych hltala průvodce, tak raději pozoruji bezprostřední opice. Baví mě. Asi proto, že jsou rozpustilé. Pozoruji, jak si vychutnávají zrovna ukradené sirky. Okusují z konce jen síru a mají ji za nejlepší lahůdku. Okoušou to nejlepší a zbytek dřívka zahodí. A hned se rozhlíží, co kde nového uloupí.

Ani má dvoulitrová láhev minerální vody nezůstane nedotčena, když o ni drobátko soupeříme, opička se do ní zakousne, přičemž vznikne díra a ona má, co chtěla;-). Pomalu celá láhev vyteče na podlahu chrámu a celé opičí hejno má najednou pitnou hostinu. Jsem ráda, že jsem jim netušeně zajistila pitný režim. Koukat na mláďátka, jak usrkávají z čůrku z podlahy a přitom se vždy vystraší, když se spatří v odrazu vodní hladiny je prostě boží. Těm nejmenším hází strážce nahoru oplatky, aby jim je ty velké opice nesnědly.


Ale úplně nejrozkošnější je pozorovat opičí šmajchlování. Jak se hladí, provokují, vyzobávají blechy, objímají a jak se pečlivě o mláďátka starají. Tito primáti ví, co se sluší a patří, a když něco nemají, tak náležitě vřískají. Někdy se pozlobí a vjedou si do kožichu, ale ne na dlouho jim válečná nálada vydrží, rozptýlí ji opičí myslí, která je neposedná a vrtkavá jako ta lidská.


Opicím je v zemích s kořeny hinduismu věnováno nespočet chrámů, může za to asi zbožňovaný Hanuman, jenž se svými skutky zasloužil, že skoro na každém kroku je jeho chrám. Traduje se, že v místech, kde je opičí chrám, démoni a zlomocné nestvůry nesmí. Proto se opice tak vehementně krmí a uplácejí, aby lidé žili v přesvědčení, že jim nic nehrozí a jsou chráněni.

Ať žije Hanuman a opičí spontality

Přeju vám všem krásnou neděli❣❣❣




Opička Alexka

bottom of page