top of page

Extrémy v Bombaji


Filosofovat nad lidskou hojností a člověčí důstojností můžu na pláži, přece nepromarním drahocenný čas v pokoji v Bombaji. Ale ještě než vyrazím do ulic, obhlédnu hotelový resort, exkluzivní obchody věhlasných značek jsou prázdné, lobby plné lidí co sedí u drinku a plkají, všichni spořádaně vystrojení, navoňaní nejdražšími parfémy.


Je zajímavé pozorovat, jak si každý po svém vychutnává svůj blahobyt a těší ho něco jiného. Všichni jsou tak bezprostřední a bezproblémoví, že si asi neuvědomují , že jsou v indickém megaměstě plném protikladů multimiliónového luxusu a extrémní bídy. Jsme jako ve zlaté kleci, kde nepříjemnosti nesmí. Jezdící schody, mramorové podlahy, pestrobarevné koblihy, přepychové výlohy, exkluzivní interiér je kompenzací za stresující vypětí, které nás v životě provází. Nebetyčnou otázkou je, proč to tak nemají všichni a na světě jsou tak bolestné sociální rozdíly.


Toto vnímání mě přivádí na myšlenku, že mě pamětihodnosti vlastně nezajímají, to, co mě přitahuje ze všeho nejvíce je realita skutečného života. Neváhám ani minutu a rezervuji si online túru po jednom z největších slamů na světě. Dharavi v Bombaji je místo, kde žije několik miliónů lidí na hranici chudoby. Reality Tour nabízí průvodcovské služby každý den a zasvětí všechny zvídavé do tajů echt Indie. To bude hodně zajímavé.


Kontrasty, bizarnosti a extrémy, to jsou ty pravé esence cestování. I když tato služba za 850 indických rupií je vlastně taková turistická atrakce, ale stejně bude zajímavé, jak se místními prezentuje. Agentura odvádí určité procento výdělku zpět do komunity, zajišťuje tak dobrý pocit každého návštěvníka, že participuje na zvýšení životní úrovně chudiny. Kéž by to tak bylo a dostalo se finanční pomoci těm nejpotřebnějším. Akorát je tam jedna palčivá podmínka, po celou dobu je tam přísný zákaz focení!!! Zdůvodnění je prosté a naprosto pochopitelné, zachovat diskrétnost a respektovat přítomné lidičky a jejich prosté životy. To mi do karet zrovna nehraje, vždyť to místo bude neskutečně fotogenické a blogově zajímavé, ale zapřísáhnu se, že to dodržím. Bude to sice extrémně náročné, ale dodržovat pravidla a regule je dobrá karma, tak co se dá dělat:-).


Je geniální, jak v současné době vše skvěle funguje, zaregistrujete se online, vyberete si datum a čas prohlídky a vmžiku máte v mailu instrukce a detaily setkání. Zaplatit můžete buď okamžitě nebo až po prohlídce, abyste neskočili na lep podvodníkům, kteří se vydávají za průvodce, vyinkasují peníze a pak se vypaří:-).


Takže už zítra mě čekají naturalistické zajímavosti lokálního prostředí!


bottom of page