top of page

Cestovatelé romantici mají misi


Cestovatelé romantici ještě žijí

Ronda je bezpochybně romantická. Je zasazena do horské plošiny. Toto impozantní město je jako kamenný dort na skále, zdobený bělostnými domy a paláci. Je rozřízlé na dvě poloviny stometrovou strží Tajo. Skvostný most Puente Nuevo se klene nad řekou Gaudalevín. Ronda je kolébka koridy, právě zde se z původního matadora na koni stal pěšák zápasící s býkem ze země (i když to mi romantické nepřipadá vůbec, podle mě je to fujtajblová zábava, ale je to chlouba Španělska;-(.


Ronda je perla. Andalůský klenot, který každoročně rozezvučí a rozradostní milióny duší. Nedivím se Rilkemu, Wellesovi ani Hemingwayovi, že se tady rozplývali nad zdejšími krásami.

A proto vycházím časně z rána, abych byla čerstvá a den ještě neukousnutý turistama;-). Abych nepřišla o vzácně starožitné momenty, jež se mi vryjí do hlavy. Policajt stojí pod obsypaným pomerančovníkem a hlídá pořádek města. Popelář s pětilitrovým kanistrem a balíkem granulí krmí potulné kočky v parku a ony jsou viditelně jeho oddané přítelkyně. Starý pán sedí osamocený na náměstí a poslouchá odbíjet zvony. Sluníčko zapouští první paprsky do dlažby a stíny noci z ulic mizí.

Stojím před tabulí „Viajeros Romanticos" a bedlivě studuji detaily. Toto sousloví se mi líbí, patrně jako všem těm návštěvníkům z Japonska a Číny, kteří milují historii.

Cestovatelé romantici měli misi. Uchovat dědictví a tradice a i přes zásahy industrializace promovat místa, která doposavad působí jako ráj na zemi. Žádná klišé nevadí, když to tak člověk cítí;-). Senzační vnímání poskytují právě dochované elementy, jež dokazují, jak vyspělí a oduševnělí byli lidi už v minulých stoletích. Romantika je zde cítit při každém kroku a číhá na každém rohu;-))).

Podle sebe soudím tebe a tak se nebojím tvrdit, že „Romantičtí cestovatelé" ještě nevymřeli, oni to stále vidí, slyší a cítí...

To kouzlo a magicky pitoreskní maličkosti, jež se nezapomenutelně vryjí do jejich srdcí❤️❤️❤️ Romantika přežije všechna staletí i generace světa, tím jsem si jistá😘😘😘


PS. Kupodivu ani Wikipedia tento pojem (Romantic Travellers) nezná...;-))). Ale hlavní je, že ho znám já, tralala


bottom of page