top of page

Green School na Bali vyrazí dech i dospělým


Green School na Bali je exemplární příklad eko-výchovy


Nevím, jak vy, ale vzpomenete si ještě na své první školácké krůčky? Kam směřovaly? Nebyla to náhodou nevzhledná, chladná betonová škola, kde nebylo útulno ani za mák? Seděli jste v uzavřených vydýchaných místnostech s podlahou z PVC? Museli jste také sedět jako přikovaní v nepohodlných školních lavicích, vzpřímení, s rukama zkříženýma za zády? Pamatujete si ještě na ten dril, upjatost, nervozitu i nespravedlnost při zkoušení a známkování? Určitě ano. Prožívají to samé i vaše děti? Nebo jste raději všechny negativní vzpomínky na školní léta vypudili ze své paměti:-? Každý z nás si přece zažil povinnou školní docházku...


Green School na Bali je pravým opakem, diametrálně odlišný, od toho, co známe my. Na osmi hektarech uprostřed tropické džungle se nachází Nejzelenější škola na Zemi. Toto pojmenování je naprosto adekvátní a zcela výstižné. Už jen z toho důvodu, že tato mezinárodní vzdělávací instituce je vystavěna výhradně z přírodních materiálů a zakomponována doprostřed nedotčené přírody. Dokonalé sepětí s přírodou umocňuje fakt, že jednotlivá stavení i třídy nemají zdi, okna ani dveře. Jsou přirozeným vzdušným open air spacem!

Dokážete si to vůbec představit? Pokud máte bujnou fanazii, tak snad ano... Fotografie mluví za vše. Nejsou to ilustrace nebo ilustrativní modely, jsou skutečné!

Atraktivní škola, prodyšná stavba bez jakýchkoliv stěn, omezeného prostoru a ohraničeného prostranství. Učebnami neustále profukuje svěží vánek zabezpečující kyslíkové povzbuzení při učení, což je skvělé přirozené osvěžení. Žáci jsou permanentně na čerstvém vzduchu. Všude kolem školních staveb rozmanitých tvarů (velbloud, želva, loď) jsou zahrádky se záhonky, na nichž žáci pěstují zeleninu, bylinky, ovoce, rýži. Od raného věku jsou začleněni do reprodukčního procesu. Jsou součástí produkce – sázejí, pěstují, zalévají a sklízejí. Výsledky své práce si mohou odnést domů nebo skončí v chutném organickém obědě servírovaném v ošatkách na banánovém listu. Jednoduchý, prostý, ale především ekologický princip servírování představuje obrovskou úsporu hektolitrů vody, jež by se denně spotřebovaly při mytí nádobí pro více než 400 strávníků. Myjí se jen příbory a skleničky na nápoje. Velice příkladné, dá se říci přímo záslužné, protože se nacházíme na malém indonéském ostrově, kde se s vodou musí opravdu zacházet velice šetrně.


Speciální předností jsou solární panely na výrobu a zabezpečení vlastního zdroje energie, které se dají považovat za samozřejmost i významnou patřičnost této školy. Při výrobě elektřiny je v současnosti škola soběstačná ze 70 %. Vyrobená elektřina se využívá především na chod počítačů a ventilátorů. Klimatizaci tady nenajdete, protože není z ekologického hlediska přípustná. Na svícení se elektrika také nevyužívá. Stavby byly architektonicky navrženy se záměrem neustálého přísunu denního světla a sluneční záře. To je jedna z dalších výhod ekologické úspory zajišťujících především ohleduplnost k lidskému zraku včetně zdraví.


Potřebujete vybrat hotovost z bankomatu? Není problém! Existuje a funguje tady dokonce bankomat poháněný sluneční energií! Ve své době se jednalo o první solární bankomat na světě. Kuriozity odlišností na otevřeném školním prostranství neberou konce.

Kde to vlastně jsme? Ocitli jsme se v Green School na Bali. Jak sám název napovídá (v překladu Zelená škola), škola má být zelená. Zelená sice není doslovně, ale všechno, co její komplex utváří, včetně bezprostředního okolí, to jen potvrzuje. Prvotřídním důkazem, že zelená skutečně je, je bambus, který patří mezi traviny a stal se stěžejním stavebním materiálem celého areálu.

Každý kdo sem vejde, zalapá po dechu a ohromí ho eko-vymoženosti a bambusové architektonické skvosty včetně organických školních tříd. Nejeden dospělý zde zatouží opět usednout do školních lavic a načerpat vědomosti a objevit své přednosti, jež mu celoživotně chybí. Žáci se tady nešprtají, ale tvoří, vymýšlejí, hrají si a osobnostně se rozvíjejí, je jim dán obrovský prostor pro rozvíjení vnitřního potenciálu a talent. Samozřejmě zde existují klasické předměty a školní osnovy, ale prostředí a pochopení je to, co je tady unikátní.

Více informací najdete v eKnize: GREEN SCHOOL BALI A DOBROVOLNIČENÍ JAKO VĚDOMÁ POMOC DRUHÝM za symbolickou cenu 99 Kč (https://sellfy.com/p/Vnfa/) nebo objednávku zasílejte na: elixir@chicsoultravel.com.


bottom of page