top of page

Cesty jsou po povodních konečně otevřeny, jupí!


Cesty jsou po povodních konečně otevřeny, jupí!


Teprve teď začne to správné echtovní cestování, místní transport je na to jako dělaný:-)

Moje vzrušení nezná mezí, konečně začíná ta pravá pouť do neznáma.


Teritorium další výpravy je Tso Moriri, jezero s nomády. Do těchto oblastí musím mít speciální povolení, což není problém, vyřizuje se sice přes cestovní agentury, ale vždy musí být nejméně dva dobrodruzi. Naštěstí na ulici vrazím do známého z Dharamsaly, který má stejné záměry a celé dopoledne hledá druhého, paráda, tak tento zádrhel máme vyřešen!

Autobus odjíždí z místního stanoviště v 6:30 ráno, pořizuji nezbytný proviant na cestu, protože místo, kam se chystáme, vypadá osiřele.


Udělám si rozlučkovou pochůzku po Lehu, západ slunce sleduji od paty paláce u gompy (budhistická svatyně), absolutní nádhera a nachovost zapadající chvíle jsou nepopsatelné, to jsou právě ty momenty, kdy člověk cítí pouhou přítomnost svého bytí. Ale okamžitě vystřízlivím z omamné podívané, protože v cestovce mi sdělují, že nikam nepojedu...

Cože? To snad ne!

Taková čára přes rozpočet, s něčím takovým jsem vůbec nepočítala. Vysvětlení je prosté, od 14 hodin je celé město bez elektrického proudu a nemůžou mi tudíž zkopírovat potřebné povolení, bez kterého se neobejdu. Mám přijít znovu v půl deváté a uvidíme.


Filosofuji sáhodlouze nad zásahy osudu, co to znamená, že se nemohu pohnout z místa? Elektrický proud zkouší mou psychickou odolnost, protože nejde více jak 24 hodin. Ale naděje umírá poslední, vycházím do ulic po setmění vyzbrojená čelovkou a hvězdy nad hlavou jsou o to více čitelnější než když jsou přesvětleny pouličním osvětlením.

Některé restaurace používají generátory a mají světla na rozdávání, v jiných se hoduje při svíčkách. Nevypadá to nadějně s mým okopírovaným papírem, jen doufám, že mi tento nešvar nezhatí mé plány na cestování.

A opravdu, juchů, i když prodejce sedí po tmě u plápolající svíčky, mých pět kopií je úhledně připraveno!

Teď už nic nebrání tomu, abych se rozjela vstříc neprobádané destinaci.

bottom of page