top of page

Sdílení ochrání



Cestování miluji a rozhodně mě nabíjí, akorát po nějaké době strávené na Cestě mi bylo milejší zůstat na jednom místě a ponořit se hlouběji do místního prostředí, zapustit kořeny ve spříznění s lokálními obyvateli. Poprvé to bylo na rok a půl Bali („Ostrov Bohů”), a teď už více jak rok pobývám v Indii, jejíž přízvisko je Neuvěřitelná (Incredible India), což opravdu je, v mnoha ohledech.


Nyní si hluboce uvědomuji, jak bezstarostné a svobodomyslné je putovat z místa na místo a starat se pouze o to, kde složím hlavu, co si dám dobrého k snědku a kudy a kam dál:-).

Toto pomíjivé bytí a intuitivní putování je ovšem povrchní, brouzdání po povrchu nové destinace, protože nikdy dostatečně neprohlédnete, co se skutečně skrývá pod pokličkou tamní lokality, jaké neduhy se zde rozmáhají a jací červotoči tady útočí. Pokud na určitém místě pobýváte delší dobu, pak se s místem dokonale sžijete, a ať chcete či nechcete, jste očitými svědky rozličných událostí a situací, jež jsou mnohdy srdce drásající.


Postupem času a nabytých zkušeností zjišťujete, že exkluzivní fota a doporučení v průvodcích jsou pouhou nálepkou, lákavou etiketou pro popularizaci místa, co se však ve skutečnosti děje v daných oblastech je pro turisty či cestovatele mnohdy neviditelné. Ale stačí na jednom místě pobýt déle a rozkrývají se vám taje, které jsou až neslýchané.

Například na indonéských ostrovech jsou úchvatné plážové restaurace, jež se honosí skvělými referencemi, ale když je obejdete dookola, zhrozíte se… Za stěnou spatříte nechutnou skládku odpadků. Težko říct, zda je to chyba restaurace či systému, jelikož se odpadky prostě nikdo nezabývá, hlavní je, že se vydělávají peníze a vše ostatní je druhořadé. Co na tom sejde a ekologie, tu paní tady nikdy nikdo ještě neviděl…

Ovšem výčet obdobných „ne-pozlátek” by byl nekonečný. Životní prostředí je na mnohých místech naší planety spíše k pláči a nehledě na to, jaké poměry panují mezi lidmi.


Právě jsem se dozvěděla, že jeden resort tady v Agondě obklíčila policie, protože neznámí pachatelé vyrabovali chatky a ukradli počítače, telefony, doklady, peníze. Načež policejní hlídka zabavila všechen alkohol, na jehož prodej majitel neměl licenci, zavřeli kuchyň, jelikož nespňovala ani zbla hygienické podmínky.

Taková dramatická eskapáda byla pozdvižením pro celou vesnici a nejeden místní spokojeně pokyvoval hlavou, že boží mlýny melou, či se naplnila karma, protože majitel resortu je známý potfukář a zloděj, který dluží kam se podívá, svým zaměstancům (chudým Indům a Nepálcům) neplatí a jen slibuje hory doly, ale každoročně na jeho otrokářství doplatí mnozí nevinní, místních poměrů neznalí.

Upřímně jsem byla touto zprávou potěšena, že se přirozeně vyeliminuje riziko pro další turisty toužící po klidu a pohodě, ale světe div se, večer už se tam opět svítilo, jako by se nic nestalo!!!


„Cože?”, ptám se nechápavě a ti, co Indii znají jako své boty, potvrdí. Korupce tady kvete v plné kráse jako čajové kvítky na širokoúhých plantážích. Stačí zaplatit tučný úplatek a můžou opět otevřít… Takový neetický skandál!

Je opravdu smutné, že si sice policejní úředníci přilepšili, ale co nevinní návštěvníci, jak k tomu přijdou? O ničem se nedoví a dotyčný pachatel může své nekalé podnikání bez následků provozovat dál. Znovu se obohatí na úkor nově příchozích, samozřejmě už s tím záměrem, aby splatil dluh umlčení policie a ještě si nahrabal do své kapsy.


Toto téma mne osobně zajímá, tak jsem googlovala, ani na Tripadvisoru nebo na booking.com se zatím žádná aktuální a pravdivá informace o tom, co se odehrálo, neobjevila. Je to škoda, pravděpodobně se oběti zlodějny asi ještě z nepříjemného šoku nevzpamatovali a vlastně jak by mohli dát veřejnosti vědět, když jim ukradli veškerou elektroniku…


A právě to by měla být stěžejní podstata novodobých komunikačních kanálů a sociálních sítí, abychom sdíleli s ostatními nejen ty příjemné zkušenosti a zážitky, ale především ty nehezké a nemilé. My jsme se sice stali obětí, sedli na lep podvodníčkům či lživým záškodníkům, ale sdílením a informováním předejdeme tomu, aby se to stalo někomu dalšímu. Ochráníme jiné v dobré víře, že se taková situace již nezopakuje. Nenechávejme si tyto informace pro sebe, ale naopak, použijme hlásné trouby a šiřme je, ať se neřestem a zločinům co možná nejvíce vyvarujeme.


Takže moji milí, do Fusion v Agondě rozhodně ne!!! Nenechejte se napálit nízkými cenami a snídaní v ceně, právě tohle už je velice podezřelé…

bottom of page