top of page

Třpytky písku v úplňku

Včera mi jeden známý poslal unikátní záběry ze zasněžených plání. Zimu miluji a sníh úplně nejvíc, vždyť jsem se skoro narodila s lyžema na nohách a tato upomínka mi připomněla, jak moc mi ta bělostná nádhera chybí.

Sníh už jsem na vlastní oči neviděla několik let, pobývat v tropech má určité výhody, ale také mínusy, které si člověk uvědomí v zápětí, když romantické fotografie pocukrovaných českých pohoří pohladily mou duši.

Ale nestýskám si, jsem vděčná, že aspoň zprostředkovaně se mě ta národní nádhera dotkne.


V noci byl úplněk a já jsem ho prožila na bělostné pláži. Vychutnávala jsem si dosytosti a nerušeně úchvatné čistoskvoucí energie, proudění vln, tichost noci a světelné paprsky měsíce. Bezprostředně se mi vyjevila nepopsatelná nádhera, ve svitu měsíce se písek třpytí stejně skvostně jako sníh, jehož diamanty se v odlesku slunečních paprsků jeví jako nejvzácnější klenoty. Písek ovšem nestudí, ale hřeje a spontánně se odráží jeho vzácnost ve třpytících se záchvěvech jednotlivých pohledů. Pláž se najednou proměnila v nachový koberec posetý mihotajícími se hvězdičkami, její pomíjivá nádhera byla nedotknutelná.


Pokoušela jsem se ten úžasně jedinečný dojem zhmotnit, vyfotit, ale mým fotoaparátem je tento přírodní výjev jednoduše nepodchytitelný… Stejně jako slova, jež často nedokážou stoprocentně vyjádřit, co člověk v takovýchto okázalých momentech cítí a prožívá.

Slova, stejně jako lidské pocity či přírodní úkazy jsou jednoduše nepopsatelné. Srozumitelné a výstižné jsou pouze a jedině jeho vnitřnímu nitru a vědomému stavu mysli přítomného okamžení.


Vychutnávejte si tyto maličké zázraky a autentické výjevy co nejintenzivněji, osladí vaše bytí v přítomnosti. Ať už pozorujete sníh na ulici lesknoucí se v pouličním osvětlení či horské krajiny světélkující všemi barvami v odezvě na sluneční záři, a až se jednou ocitnete na pláži, vzpomeňte si na mne a rozhédněte se, jak něžně a nevinně se písek projevuje:-).


Moje doporučení pramení z matky přírody, jejíž výtvory lidstvo nikdy nepochopí a postaletí na ně civí jako zkoprnělé s ústy dokořán. Mocné zážitky, které žádná technika nezprostředkuje a díky nimž intenzivní procítění stojí v centru pozornosti lidského vnímání.


Přeji vám skvělou zimu plnou sněhových nadílek!!!!


bottom of page