top of page

O čem je jóga doopravdy?


Goa se na několik let stala mekkou jógy, nejenže láká svým příjemným letním počasím a pohostinným mořským pobřežím davy západních turistů toužící najít útočiště před nevlídností paní zimy, ale je především útulným zázemím pro náruživé praktikanty této odvěké filosofie a disciplinovaného cvičení vedoucí ke sladění těla i mysli v jeden vědomý a celistvě fungující celek.


Hloubka a významy jógy jsou bezbřehé a není třeba se o nich více rozepisovat, ale je nasnadě, že jóga světem vládne a neodmyslitelně se zaklínila mezi největší byznysy současnosti. Což je trochu škoda, protože pravý význam této odvěké bohulibé metody, pro niž je rodištěm právě Indie, pomalu vyprchává a oduševnělá podstata mizí do neznáma. Rapidně rychle se stává megatovárnou na peníze.


Ovšem o čem je jóga doopravdy…???

O hledání pravdy:-).

Podle mého názoru je o disciplíně, řádu a hledání pravé podstaty bytí a propojení svého já s existenciální přítomností vlastní osobnosti.


Je úsměvné, že každý druhý chce být nyní instruktorem jógy, tyto praktické záměry jsou ovšem velice chvályhodné, protože lidské ambice vedou k duševnímu rozvoji a můžou postupem času ruku v ruce s přeměnou vědomého žití a uvědomění si vlastní odpovědnosti vůči společnosti vést k radikální změně a ozdravení dnešní mentálně zdevastované populace.


Proto je velice zábavné sledovat, jak novopečení certifikovaní učitelé jógy jsou okázale neupřímní ke svému okolí, když při focení na své závěrečné ceremonii pečlivě až úzkostlivě schovávají za svá záda lahve s pivama.


Je politováníhodné, že si nedovolí přiznat, že si pořádný drink za své vynaložené úsilí zaslouží. Vždyť měsíc dřeli a cvičili, učili se do úmoru, nehledě na finanční obnos, jenž do sebe investovali. Z doslechu vím, že není neobvyklé, když pár lidí ze skupiny pod informační náloží o anatomii, filosofii, dechových cvičeních i akrobatických pozicích zkolabuje či vzdá úplně, protože je to nad jejich síly psychické či fyzické.


Ale proč se přetvařují a to, co dělají, skrývají?

Co se teda za dobu strávenou v soustavné přípravě na novou životní etapu naučili?

Akorát vše, co si přivlastnili za své a chtějí předávat ostatním, tímto gestem degradují na úroveň pokrytecké neupřímnosti, když si nedovolí být sami sebou a ukázat světu, jací doopravdy jsou.


Je to stejné, jako když se profi učitelé schovávají před svými studenty, aby je neviděli jak kouří, protože to se s příkladným prototypem jogína prostě neslučuje:-).

Skoro každý si na něco hraje, ale to je přesně opak toho, o čem jóga opravdu je!

Není to jen nauka, moudré poučky a vytrvalostní pózy, jde především o posun vnímání, přeladění se do úrovně vědomé spořádanosti a změnu životního stylu.

Jde především najít pravdu o sobě samém a žít s ní v souladu. Zaujmout vlastní postoj ke svému údělu i okolí, jít příkladem, bez přetvářek a obelhávání sama sebe či druhých.


Vždyť se přece nic nestane, když vás ostatní uvidí s cigaretou nebo panákem, je to přece lidské. Nikde není psáno, že se musí dodržovat přísná asketická pravidla, aby člověk byl opravdově jogínský.

Nikdo z nás není perfektní, a pokud tyto pochutiny ke svému životu potřebujete, tak se za ně nestyďte, jsou vaší přirozenou součástí a je to jen otázka mentální vyspělosti ostatních, aby vás akceptovali takové, jací jste. Upřímnost nade vše!

Stačí se jen vymanit z okovů soudů druhých, udělit si propustku ke svobodě ve všech sférách projevu i zveřejnění odlišných názorových postojů.

Jsme jací jsme, a takto se bez uzardění přijměme, je to tak prosté a nenáročné:-).


Namaste<3


bottom of page