top of page

„Nyepi" aneb jak vítají Nový rok na Bali


Nyepi se světí

Dnes na Bali slaví Nový rok (Nyepi) a já myslím na všechny, co tam znám.

K tomuto slavnostnímu dni se pojí neuvěřitelné momenty a ráda bych vám je nastínila v pravé nefalšované atmosféře, protože tento den je naprosto odlišný než ty klasicky všední ve všech koutech naší planety.


Sváteční den je specifický především tím, že jej všichni povinně na tomto indonéském ostrově musí strávit v prostorách svého obydlí a turisté nesmějí vystrčit paty ani nos z hotelových resortů. Od půlnoci jsou uzavřeny všechny místní přístavy a dokonce i letiště mají pro dnešek dovolenou! V letových řádech prostě toto datum zmizí z kalendáře a v příslušný den prostě nikdo nepřiletí ani neodletí.

Ulice střeží policie a nikdo se po nich nepromenáduje, všechny obchody i kanceláře jsou zavřené, každý dodržuje způsobně odvěkou tradici, v níž je stanoveno, že tento den se oslavuje v tichu a míru domácího prostředí a v kruhu rodiny.


Základními aspekty významného hinduistického svátku jsou takzvané “čtyři zákazy”:


1) žádný oheň (takže ani plamínek od plynového vařiče by neměl ohřívat jídlo, to je připravené z předcházejícího dne, aby se rodina mohla co nejvíce věnovat sama sobě a svým ceremoniím). Správně by si člověk ani neměl připálit cigaretu, a taktéž celých 24 hodin nepoužívat elektřinu. Proud sice nevypínají, ale světlo nesvítí.


2) žádné cestování (ano, tento bizarní fakt je naprosto geniálním ustanovením, zůstat na jednom místě je absolutní povinností, neřknu-li samozřejmostí:-). Nesmějí se používat žádná vozidla, motorová ani jiná - například kola), prostě všichni tráví tento den bez výjimky v ústranní tak, aby nebyli viděni a minimalizují veškeré své pohyby.


3) žádné aktivity (v tento den se nemusí do práce, mělo by se postit a nevykonávat rutinní činnosti a pracovní povinnosti). Zůstat celý den v prostém vědomém soustředění a připravit se zodpovědně mentálně a psychicky na nadcházející rok a jeho nástrahy.


4) žádná zábava - takže podle tradice by neměly být v provozu žádné elektronické přístroje, tzn. měly by se vypnout telefonny (žádné telefonování, smskování), neposlouchat hudbu, nedívat se na televizi, samozřejmě brouzdání na internetu a postování na Facebooku nevyjímaje.


Tento den je v naprostém klidovém režimu, žádné hluky ani vzruchy nehýbají tímto “Ostrovem Bohů”. Panuje zde panenský mír a všichni, kdo tento den světí, se v upřímné pokoře oddávají meditaci a kontemplují, radují z nově příchozího roku a snaží se poučit z chyb toho předcházejícího.Ti nejzásadovější se dokonce celý den postí a jsou jen o vodě či kokosové šťávě.

Samozřejmě jsem u všech zákazů použila podmiňovací způsob, protože v 21. století se mnoho úcty a svědomitého dodržování pravidel už nenosí…

Někteří návštěvníci tento význačný den tráví na Bali s nelibostí, protože jim ukrajuje kus zážitků z jejich vysněné dovolené a nemůžou si lačně užívat vzácné exotiky.


Ve zkratce jsem zmínila hlavní atributy, pro které tento den miluji. Není to jen obyčejný den “nicnedělání”, ale je povýšen na harmonii s duševní hladinou a osvícenou ochranou životního prostředí, kterému ukrajujeme 364 dní, den po dni z jeho zdraví. A právě dneska mu můžeme darovat celý k odpočinku a dopřát mu zasloužené úlevy v nezatížení a neznečišťování, aby tak nabral druhý dech do dalšího nastávajícího ročního úmoru.


Proto je tento den obzvláště oblíbený mezi ekologickými přiznivci, jen si to představte kolik pozitiv v sobě skrývá! Na celých 24 hodin se přírody nic nedotkne, žádná letadla nezanechávají karbonovou stopu v povětří, výfukové zplodiny aut nezatěžují ovzduší, nespotřebovává se elektřina, konzum má pro dnešní den červenou.

Taková blahodárná mega eko-úspora za jediný den, i když jen na malém ostrůvku, je pro naši planetu vítaná oslava, každoročně vyzdvihovaná a až do nebe vítězoslavně opěvována.


Každoročně unikátní mírumilovná balijská pohoda je absolutně na vrcholu mého seznamu cestovatelských zážitků. Když si tento den prožijete na vlastní kůži v ústranní, je to nejen balzám pro duši, ale náležitě si pročistíte všechny energetické kanály i smysly vnímání. Vřele doporučuji!


A nutno ještě zmínit, že kouzelná podívaná je tradičně na všechny místní komunity, které několik týdnů v předstihu staví na dvoře obrovsky barevné démony, symbolizující zlobu a nedobrotu minulého roku. Den před Novým rokem vyjdou všichni do ulic a v “Ogoh-Ogoh” průvodu se předhánějí, který je hrozivější a zběsilejší. A pak je na závěr dne upalují, aby se okázale rozloučili s uběhnuvším rokem a vyhnali tak náležitě všechny zlé síly a chapadla démonické černé magie. Ale to je tak velkolepá oslava a paráda, že toto rozpustilé řádění bude náplní dalšího sdílení:-).

bottom of page