top of page
Goa/Indie

Dobrota se rozplývá na jazyku


Lindt v Indii má hodnotu zlatého pokladu

Pamatujete si ještě na tu šmrcovní bábrlinku Moniku, jež svou štědrostí obdarovává všechny co potká:-? Moje milá už odletěla zpět do Německa, ale na rozloučenou mi předala speciální dárek. Úhledný obdelníček zabalený pečlivě do alobalu měl několik vrstev. Podle hmatu jsem poznala, že se jedná o čokoládu, a když jsem ji posvátně rozbalovala, málem jsem se rozplakala. Přijde mi, že tato lady je vědma a umí číst i myšlenky, vždy se přesně strefí do gusta či stylu odbarovaného.

Uvnitř jsem našla mou nejoblíbenější, červenou, nejdelikatesnější ze všech čokolád věhlasné značky Lindt.


Uvedla mě do rozpaků, jak za takový poklad tady v Indii poděkovat. Nemám děkovat, za dárky od srdce se neděkuje, poučila mě se vznešeným úsměvem. „To je za to, jaká si. Ty jsi jako cukrkandl, sladká, milá, elegantní, šaramantní, zářivá a starostlivá. Každý tě má rád a tvoje přítomnost je osvěžující a nabíjející jako mořský vánek. To máš za to, jak se staráš o druhé.”


Na hodnou chvíli jsem oněmněla, tolik komplimentů na moji osobu jsem najednou ještě neslyšela. Slovní popis mého profilu od této dámy, jejíž skromné přízvisko je “Paní Dobrota” potěší obzvláště. Škoda, že jsem si to nenahrála, abych si to mohla přehrávat neustále dokola a prostřednictvím její upřímnosti vidět sama sebe cizím očima. Její slova mi rezonují v uších teď každý den jako upomínka, abych byla stále taková, jakou mě vidí její oči anebo srdeční průzory:-).


Ale nejde tady ani tak o slova chvály, ale především o celkově promyšlenou strategii, že si tak drahocennou pochoutku vyžádala v Německu, aby ji jí někdo koupil a přepravil až sem na pobřeží Goa a ona ji měla uloženou na kostách ledu, aby se v místních pařácích neroztopila. V jejich letech si dává záležet, aby všichni dostali právem, co si zaslouží. Dobrosrdečnost a péče jsou devizy, které pašuje do druhých svými nezištnými gesty a já ji z celého srdce děkuji.


Tato čokoláda má pro mne váhu zlata a její slova se rozplývají v mém těle stejně lahodně jako se rozpuští grandiózní čokoláda na jazyku. Švýcarské dokonalosti a její laskavosti se prostě nic nevyrovná.


A já mám jedno skromné přání, abychom se přestali podceňovat a začali vidět sami sebe v pravém světle a úhlech pohledů jiných. Vnímali a vyhodnocovali adekvátně vlastní jednání i činy a prostřednictvím vědomého žití se soustavně motivovali k uctivějšímu chování a působení na okolí.

To je to nejpodstatnější, na čem mi záleží:-).

Krásný den všem!

bottom of page