top of page

Cestování kolem světa je nyní nejjednodušší v dějinách lidstva


iPad na každém sedadle v letadle

Provizorní plán B s cílovou destinací v hlavním městě Kathmandu má již reálnou podobu. Během 24 hodin mám vše připravené k odletu, pevně věřím, že tentokráte odletím a nic nepodcením:-).

Letiště v tasmánském Hobartu je zdá se dnes vlídnější a přívětivější, Quantas Airways mají na trupu letadla nalepeného talismana tasmánského čerta a já jsem opět na vrcholu blaha, že se vznesu k oblakům a opustím území Austrálie přesně v den, kdy mi o půlnoci vyprší vízum. Vybruslit z prekérní situace jsem zvládla na jedničku s hvězdičkou, musím sama sebe vduchu pochválit.


Pohodlně se usadím v komfortní sedačce a průduchy celého těla zpívají chvalozpěvy na tento stále ještě naturalisticky přírodní ostrov nabízející nepřeberné možnosti k cestovatelskému objevování a současně i skutečně vysokou životní úroveň. Tasmánie by se dala parafrázovat slovy: “Skvostná, nedotčená obdoba australského venkova.”


K mému údivu v letadle na každém sedadle leží mini iPad se sluchátky, to je panečku vymoženost, tato letecká společnost opravdu drží krok s módními trendy. (Píše se rok 2015)! Já sice přes hluk motorů neslyším zvuk filmu, i když mám hlasitost na maximum, ale nijak mi to nevadí. Upřu svou pozornost na výhody doby, pro něž je cestování v současném století jednoduché jako facka. Už několik let si totiž slibuji, že vzdám holt veškerým benefitům a bezkonkurenčním technologiím i neuvěřitelně nápomocným aplikacím. Bez nich by totiž byl člověk/cestovatel/nomád úplně ztracený…, ne sice doslovně, ale ulehčí mu spoustu času, peněz i psychických útrap či pochybení.

Konečně dostávám svého slibu a vše sepisuju, protože teď jsem se o tom na vlastní kůži přesvědčila.


Díky speciálním vyhledávačům (Kayak, Makemytrip, Skyskenner, Cleartrip, atp.) si vyhledáte nejpříhodnější let s nejlepší dostupnou cenou během několika sekund, následné zaplacení přes internet banking je otázka několika kliků a okamžiků. Bez mrknutí oka máte zarezervovaný pokoj (např. booking.com, AirbnB.com, www.hostels.com) nebo navážete konverzaci přes Couchsurfing, kde vás lidé i v těch nejvzdálenějších zákoutích světa ubytují u sebe zdarma (ano, zní to jako bajka o pohádkově hodných lidech, ale je to realita a už léty prověřená firma (hahaha)).


Nic si nemusíte tisknout, ani kopírovat, stačí si příslušné doklady ofotit chytrým telefonem či poznačit rezervační kódy (jen pozor na to, abyste někde nezapomněli nabíječku a nebo měli dostatečně nabitou baterii, jinak hrozí další neurotické paniky a nezáviděníhodné horké chvilky:-))).


Online nákupy jakékoliv sortimentu zvládnou dnes i malé děti. Pohodlně si můžete stáhnout průvodce v PDF formátu (www.lonelyplanet.cz) a nemusí se už tahat s tištěnými megaknihami, které se na zádech pronesou.


Virtuální úložiště iCloud, Flicker, Google Drive, Dropox apod. mají prostor pro všechny vaše dokumenty, fotografie, videa a máte je kdykoliv a kdekoliv po ruce.


Wi-Fi a chytré mobilní přístroje jsou zlatým hřebem 21. století umožňující připojení s okolním světem, aniž bychom museli mít statické připojení se zemí nebo být svázáni dráty. Skutečnost, že jste na druhém konci zeměkoule nikdo ani nezpozoruje. Komunikujete s okolním světem hravě pomocí mailů, důležitosti týkající se podnikání či úřadů vykorespondujete před datové schránky.


Facebook je vizuální hlásná trouba, která podává autentická hlášení, že žijete a pravidelně zvěčňuje, co kde děláte, a s kým vše podnikáte (pokud ovšem o to stojíte). Jeho dosah je nadpřirozeně účinný, protože v momentě, kdy postujete se o vás dovědí všichni známí na celé planetě.


Prostě špičkových nástrojů a suprovních hi-tech zázraků je v dnešní době nekonečně mnoho, to se lidem nikdy ani nesnilo, že budou mít k dispozici nástroje nadpozemských kvalit, všemožné přístroje i famózní aplikace, díky nimž se cestování stalo procházkou růžovým sadem.


Už nikde nemusíte bloudit v neznámých končinách, pomocí GPS nebo Google Maps dorazíte pohodlně do cíle, aniž byste museli vynakládat značnou dávku energie a tápat v mapách. Schopné navigace vás zavedou z bodu A do bodu B i C, tak v čem je problém:-). Existence aplikací, jež monitorují pohyb osob jsou obzvláště drahocenné, když cestujete sami a vaši nejbližší trápí úzkostlivé strachy, kde se nacházíte a kam se zrovna přesouváte.


Zjistit počasí či časy východů a západů slunce (www.accuweather.com) nebo si ověřit správné podmínky k surfování (MagicSeaWeed), lyžování nebo povětrnostní podmínky pro létání v nejrůznějších koutech světa je naprostá hračka.


A telefonnování grátis pomocí Skype, Viber nebo What’s app jsou k nezaplacení, i když mobilní operátoři rudnou nelibostí. Zrovna včera jsem s maminkou prokecala celé čtyři hodiny a kvalita zvuku byla úplně libová, jako by seděla vedle mne. Tak dlouhý telefonický rozhovor by stál dříve majlant.


Současné možnosti jsou zkrátka a dobře miliónové, naprosto geniální a posouvají běžné aktivity i všemožné činnosti přes hranice lidských možností.


Skláním se až k zemi všem tvůrcům, spoluautorům i inovátorům trendových aplikací a vynálezů, jež nám zjednodušují život a šetří těžce vydělané peníze, které díky nim můžeme vkládat do našich snových projektů.

Zalykám se vděčností, protože nám usnadňují nejen běžné bytí, ale především nám cestovatelům, zajišťují putování po zeměkouli s minimálními náklady.

Děkuji. Nesmírně a vroucně, hlavně době, v níž nyní žiji.


Pokud jsem na něco zapomněla, co Vám na cestách zpříjemňuje bytí a šetří živobytí, tak mě, prosím pěkně, doplňte!!!! Děkuji za spolupráci a rozšíření obzorů široké veřejnosti.

Mějte se krásně a nezapomeňte, že investice do cestování je investice do sebe!!!

Adié:-))).

bottom of page