top of page

Sedm věcí, které se cestovatel naučí, pokud cestuje sám


Kvůli toho, že už několik let obrážím glób sama bez doprovodu, mne mají mnozí za exota. Kroutí hlavou nad tím: „SAMA? ŽENA?! TO SE NEBOJÍŠ, ŽE TI NĚKDO NĚCO UDĚLÁ, ZNÁSILNÍ, OKRADE???” A tak dále… Výčet katastrofických scénářů „co kdyby, a co když” nebere konce a jsou pouhou reflexí staromódně negativistického uvažování.


Já se takovými „fuj-nege” představami nikdy nezabývala, věděla jsem, že pokud bych si je připustila, tak si je do své Cesty přitáhnu, a to bych byla přece sama škůdcem svého osudu, takže raději přepnu na pozitivní vlnu a snažím se být vždy dokonale ostražitá, svědomitá a pokorná. Mohu odpřísáhnout, že toto vědomé počínání doposavad skvěle funguje.


Video s titulem: „SEDM VĚCÍ, KTERÉ SE ČLOVĚK NAUČÍ, KDYŽ CESTUJE SÁM” (https://youtu.be/1NjwrWVCdYg) mě inspiroval k objasnění zákonitostí sólo cestování podtrhující jedinečnost osamoceného brouzdání tady po Zemi.

Každý z těchto sedmi skutečností je pro mne zlatým hřebem globálního putování na vlastní pěst, které mě přitahují a jež dělají poutě o samotě geniálně autentické.

Tady je máte:


1. Vytvoříte si vždy spoustu nových známostí


Bod první je naprosto pravdivý. Nepamatuji si přesně, kolik přátel jsem měla na Facebooku a v emailové databázi, než jsem vystrčila nos z domoviny a odhodlala se vyrazit do neznáma. Ani se nebudu vychloubat, kolik mám přátel na Facebooku nyní po sedmi letech, důležitá a pro mne stěžejní informace těchto souznění je, že na světě existují milióny obdobně uvažujících a stejně naladěných lidí jako já. Toto zjištění má pro mě váhu zlata, protože jsem se vždycky cítila „doma” osamocená se svým vnímáním okolí, nevyslyšenými touhami a bláznivými nápady.

Až poté, co jsem vyrazila vyrazila do Světa, jsem narazila na Spřízněné Duše, pro něž je být sám sebou prioritou. Jsou spontánní, živelní, vitální, mají své sny a nebojí se je uskutečnit. Život v „boxu” není pro ně, pohání je neskutečná energie a vášeň je pro ně denním chlebem. Jsou dobrosrdeční, sdílní a nápomocní. Můžu s klidem konstatovat, že i když jsem s některými z nich strávila pouze několik hodin nebo dokonce minut, naše kontaktáž a sblížení jsou mnohonásobně kvalitnější a hlubší než přátelské vztahy, které udržuji věky. A tyto prchlivé vazby či lépeřečeno symbiotické svazky jsou ale doživotními „evergreeny”, jež nikdy nevyčpí ani neomrzí, a vždy si je po letech můžu oprášit, osvěžit a znovu prohloubit i přesto, že se dotyčný nachází na odvrácené straně polokoule. Počet Duchovních Bratrů a Sester už má tři nuly a jsem za ně neskutečně vděčná, protože mě utvrdili v tom, že nejsem a nikdy nebudu SAMA:-)!


2. Navážete vazby s místními obyvateli na osobní bázi, protože jste SAMI


Tento bod pravdu dí! Už jen proto, že jste sami, lidská srdce doposud neznámých se otevřou dokořán bezprostředně stejně jako dveře do jejich domovů. Jste vítáni, obšťastňováni úsměvy i radami, péče a laskavost cizích je bezmezná. Jejich starostlivost o vašeho pohodlí je pro ně v danou chvíli to nejdůležitější. Právě ti nejchudobnější se s vámi rozdělí o všechno co mají, napojí vás, nakrmí a ještě ustelou na posteli, přičemž sami uléhají na zemi. To jsou přirozené atributy a samozřejmosti chování lidí zemí třetího světa, pro něž je milující laskavost a štědrost bazálním projevem lidského charakteru a úctyhodného chování a nikdy by je nenapadlo, že z toho budou mít nějaký profit.


3. Vychutnat si dobrodružství jak se vám zlíbí přesně podle vlastního gusta, to je to „pravé ořechové” a chutná neskutečně skvěle


Tento bod je pro mne tím nejpodstatnějším, vystihující přesně důvod proč preferuji cestovaní sama na vlastní pěst bez doprovodu kohokoliv. Tento fakt je nejsmysluplnějším projevem svobodné vůle. Nemusím se nikomu přizpůsobovat, s nikým konzultovat přesné itineráře, dodržovat nalinkované harmonogramy a hnát se za turistickými atrakcemi či se stresovat nad tím, že nejedeme podle plánu, protože jsme nechytli určitý spoj. Nemusím se dohadovat v jaké restauraci se najíme nebo si lámat hlavu nad tím, zda ubytování je pro dotyčného dostatečně na úrovni či má jiný rozpočet. Zbavila jsem se všech těchto útrap, nedorozumění a osobního „znásilňování” a tato SVOBODA je prostě k NEZAPLACENÍ!!!

Jen volně dýchám a vnímám vlastní potřeby. Co budu dělat zrovna ten den se rozhodnu podle toho, kterou nohou vstanu a je mnohem plnohodnotnější, než kdybych dodržovala přesné cestovní řády a doporučené trasy, vytipované aktivity cestovních kanceláří. Jsem TADY A TEĎ. Pluji samovolně v proudu autentického bytí se všemi náhodami a překvapeními, kterými mě vesmír obšťastňuje. Občas zaberu a zapádluju, tudíž změním směr, ale gravitace osudové přitažlivosti je stejně mocnější než jakákoliv rozhodnutí i plány:-).


4. Pochopíte dokonale a procíte hluboce autenticitu dané lokality


Když jste sami, máte smyslové vnímání automaticky nařízené na maximum. Vnímáte každičký detail, soustředíte se zcela na místní prostředí a oddáte se aroma právě navštíveného místa. Nastudujete si sice rady z knižního průvodce, ale to, co prožijete na vlastní kůži právě vy právě tady, je neopakovatelné a je to právě ta osobitá exklusivita neznáma skrývající se mezi řádky, kterou rozluštíte SAMI až na místě. Každé území voní jinak, stejná jídla chutnají odlišně a lidé, na něž natrefíte, jsou vzácné individuality křižující vaši dráhu jen proto, aby vám něco předali, sdělili či se s vámi podělili o životní moudrosti a nasměřovali blíže k cíli.

Máte čas pozorovat místní při jejich běžných aktivitách, zapojíte se do běhu událostí všedních dní a exotika chování i činností různých národů a kmenů je pro vás tím nejvzácnějším obohacením. Dny jsou neustále okořeněné novými podněty, pikantními zážitky a neskutečně výživnými okamžiky. Jste plní nadšení a inspirací a zemitě si uvědomujete, o čem život skutečně je. Procítíte jeho podstatu až k jádru.


5. Užijete si jedinečně svobozující pocit cestovat na místa, kde vás nikdo nezná


Koho by nebavilo být na chvíli naprosto inkognito.-?

Tento bod má v sobě neskutečné grády, toto je nepopsatelná úleva, cítíte se volní jako byste z klece vězení domácího prostředí vykročili do pozemského ráje. Nikdo vás nehodnotí, neodsuzuje, zbytečně nezatěžuje svými problémy či dotěrnými otázkami. Jste pro cizí neviditelní, a pokud toužíte přitáhnout pozornost druhých, tak je oslovíte nebo sympatické bytosti osloví vás a oboustranné nadšení z právě proběhlé konverzace může být námětem pro emotivní zápis do vašeho cestovního deníčku. V těchto okamžicích se můžete projevit přesně jací jste, ve své přirozenosti a velikosti, nemusíte si na nikoho hrát, nic předstírat, vymýšlet si nepravdivé historky či obelhávat nesmysly, abyste někoho zaujali. Jste to VY a přirozená autenticita chování odkrývá právoplatný osobitý poklad niterného JÁ ukrytý v pokladnici vlastních vnitřností na základě osvobození se od masek a přetvářek.


6. Strávit čas sám se sebou je zdraví prospěšné a zřídka se vám stane, že toho máte dost


Neznám lepší balzám pro duši než se stranit druhým. Životním milníkem pro mne byl pobyt v izolaci a pochopila jsem, že život v ústranní mě nabíjí. I když jsem neskutečně společenský člověk a pozornost druhých je pro mne potravou, postupem času jsem odkryla tajemství svébytnosti v tichosti, jež jitří všechny smysly a vyživuje duši, poskytuje srdeční okysličení mysli neobyčejnými zážitky, které se stanou pro vás neopakovatelné a pro druhé slovy nesdělitelné. Kráčet sama, meditovat či jen tak pozorovat krajinu či pohyblivou oblohu. Prostinké věci skrývají ty nejmocnější prožitky. O samotě elementy přírody vnímám na 100 %, prozaické náměty probudí duši poety a přidanou hodnotou je strávení nových impulzů do posledního mrknutí oka či pozření vizuálního sousta.


Nespornou výhodou jakýchkoliv poutí je skutečnost, že máte vždy na vybranou, pokaždé disponujete svobodnou vůlí vyjít ze své skrýše a družit se s ostatními. Sdílet a radovat se s ostatními je přirozené, psychicky a fyzicky nenáročné a klasické, ale samota je mocná víla, která vám pomůže prozřít a uchopit podstatu svého života, najít vlastní poslání, zbavit se pochyb o sobě nebo zahojit všechny rány. Říká se, že ten, kdo dokáže být jen sám se sebou v klidu a míru, je vyspělou osobností. Už jste to někdy zkusili? Že ne, tak si to zkuste, to je vám teprve jízda, fůha!!!


7. Vzdálenost prohloubí vaše vnímání a ocenění druhých, jež jsou součástí vašeho života doma


Sedmička je mým šťastným číslem a i tento bod je uzavírajícím pro všech sedm výše uvedených mouder. Když jste na míle vzdálení od své domoviny a patřičně osamocení, máte spoustu času na rozjímání a náležitě si zhodnotíte vazby s druhými.

Nejeden z nás se svéhlavě vydává na cestu, aby došel k závěru, že se vždy nesmírně rád a s povděkem vrací do kruhu rodiny a přátel. Kruhu jistoty a milujícího zázemí.

A zjištění, že i to největší dobrodružství není nic oproti srdečnému přivítání s vroucím objetím, je právoplatným ujištěním jakým požehnáním oplýváme, že pro někoho v životě něco znamenáme.


Rozměr vaší Cesty je roven vděčnosti všem těm, kteří jsou 24 hodin 7 dní v týdnů k dispozici vám pomoci a vy byste ani sekundu neváhali podepsat vlastní krví prohlášení, že jsou těmi nejcennějšími Klenoty vašeho žití. Nebojím se trvdit, že čím déle a dále jsem, tím více jsem si s mnohými bližší a naše přátelství houževnatější, čímž všem z hloubi mého srdce děkuji za jejich nebetyčnou podporu a soustavné projevy lásky.


JSEM živoucí příkladem toho, že cestovat SAMA se vyplácí, je obohacující, inspirativní a emocionálně výživné. Není lepšího potvrzení než sebezhodnocení, že osoba, která se vydala na Cestu před mnoha lety, je naprosto jiná než OSOBNOST, jenž dlí v témže těle dnes. Přijde mi, jako bych se odprostila od minulého života a vdechla svému bytí živoucí PŘÍTOMNOST. Takové zázraky se mohou přihodit i Vám, pokud na cestu vlastního osobního příběhu vykročíte a dáte si svolení si ho dosytosti užít.


Doufám, že mé komentáře jsou zřetelné a snadno pochopitelné. A budu nesmírně ráda, pokud poskytnout odpovědi na otázky všem, kteří vás trápí, zpovídají a odrazují od vašich snů a cestovatelských představ.

„Tak na co ještě čekáte?”

Sdílejte a cestujte, přeji šťastnou Cestu!!!


Vaše Světoběžnice a Spirituální poutnice Alex

bottom of page