top of page

Moře miluji, ale plážové dovolené nejsou pro mne

Pobřeží Andalúsie je křehce něžné

Když jsem si dneska ráno vykračovala po pláži, moře zvláštně dunělo a vyhrávalo vlnami, bylo v dostatečné vzdálenosti a najednou mi v zorném úhlu pohledu utkvěla uhrančivá situace. Mladý pár kolem dvaceti let sedí v plážových sedátkách pod slunečníkem, oba zaboření do své knihy. Ježíši, takto nečinně já bych se dovolenkovat nemohla…

Ale vypadají spokojeně, klidně, žádné ciráty ani dohadování. Užívají si čas po svém.


Já jsem z toho výjevu byla tak perplex, že jsem si ani nevšima, že se ke mně řítí vlna. Ta mě obšplouchla až po zadnici a můj děrovaný koš na pláž i s jeho obsahem byl postříkaný solně písečným emulgátem. Úplně jsem se vyděsila, nesla jsem si s sebou notebook, abych mohla psát, ale naštěstí ho mám pečlivě ukrytý v originálním neoprenovém obalu, který zafungoval bezchybně, jinak by s nim už byl asi ámen. Vidíte, jak mě příroda okamžitě potrestala, když si všímám toho, čeho nemám:-).


Zamyslela jsem se, jistě, každý jsme z jiného těsta, ale stejně se nepřestanu udivovat nad tím, že lidé vrní spokojeností, když se vyloží na celý den na pláž a večer si posbírají saky paky a jdou do hajan. Přitom mají tolik dalších možností a jedinečných příležitostí, jak strávit aktivně svůj volný čas. Je sice fakt, že dnešní doba si relax a nicnedělání přímo žádá, ale stejně jsem se přistihla, že jsem se vrátila ve vzpomínkách do vlastních mladistvých let a už tenkrát mi tam blikala varovná červená, protože jsem pochopila, že plážové dovolené prostě ne.


Nikoho nesoudím, ani si z nikoho neutahuju. Proti gustu žádný dišputát, a ať už budete chytat bronz nebo lelky na pláži či se aktivně dovolenkovat po památkách, trekovat v horách či šlapat do pedálů nebo sjíždět vodu, a nebo se starat o zábavu svých ratolestí, užijte si to plnými doušky!

Léto vzývá k rozverné náladě a paprsky slunce dobíjejí vitamínem D. Užijte si je!!!

bottom of page