top of page

Jíst, meditovat a nelhat!


Očista dočista v chrámu na Bali

Tak a je to tady! Další potvrzení, že nic není permanentní!


Elizabeth Gilbert právě v médiích veřejně prohlásila, že její romantická „Láska z Bali” z kultovního románu „Jíst, meditovat a milovat” dopsala poslední stránku kapitoly šťastného manželství a jsou od sebe odloučeni.

Klobouk dolů, že říká pravdu. Zvykli jsme si na to, že její projevy jsou naprosto bezprostřední a srdceryvně autentické, a proto v nich tak často poznáváme sami sebe.


Traduje se, že pokud se chcete přesvědčit, zda váš vztah je ten pravý, máte se se svou drahou polovičkou vydat na Bali a ti, kdo se tam seznámí, tak k sobě nerozlučně patří…

A vidíte, ani v reálném životě to neplatí. Je úsměvné, kolik miliard žen si kupuje letenku na Ostrov Bohů, aby tam našly zámožného sexy Brazilce a žili společně v idylické harmonii a láskyplném porozumění, dokud je život nerozdělí;-).


Autorka v knize nelže, až na pár drobností, že “suvenýr” z masa a kostí Felipe, který si z cesty k sobě přivezla je pravým jménem Jose Nunes a je o sedmnáct let starší. Ani já vám nebudu lhát. Nenechte se ošálit, romance na Bali je až na výjimky pouhou fikcí. Protože jestli opravdu chcete najít spirituální pohlazení a zároveň náruč milionáře, tomuto kouzelnému ostrovu se vyhněte velkým obloukem! Uděláte dobře, neposkvrníte svoje srdce a ještě ušetříte;-).


Jediné, co tady najdete jsou promiskuitní hippíci nebo spirituálni asketi. A taky zabezpečení důchodci z Austrálie či Ameriky, kteří na své pohádkové vily lákají mladé ženušky či dívky a ty jim sedají na lep jako vosa na bonbón. A všichni do jednoho mají jedno společné a to, že se závazků a dalšího vztahu bolí jako čert kříže, protože na základě jejich vlastních zkušeností je jejich srdce děravé jako cihla ementálu.


Autorka světoznámého bestselleru měla štěstí, za odměnu, že pověsila své strachy na hřebík a předsudkům dala vale, se do jejího života vnořil člověk, který ji miloval bezpodmínečně a dokázal zahojit staré bolavé rány. Osudové setkání bylo potvrzením, že uzdravit bolesti minulosti stojí za prodýchání plnosti nové přítomnosti, v níž společně žili po boku více než dvanáct let. Rozchod se uskutečnil podle jejích slov v přátelském duchu, aby taky ne, když duchovno bylo to, co je spojilo:-).


At´ je to jak chce, stejně její romanticko spirituální romám pro mne zůstane biblí o prozření, přiznání vlastní prohry, zklamání s obrovskou dávkou naděje mezi řádky, že láska existuje a má rozměry vesmírné soustavy!

Liz má dar slova a její styl psaní a motivační proslovy jsou pro mnohé rozervané inspirací posluhující k nalezení sama sebe.

Těším se, až se amorový šíp znovu zabodne Elizabeth do srdce a opět nás obohatí svými syrově osobními příběhy.


Takže jezte, jako by se nikdo nedíval, meditujte jako byste byli mnichové a milujte tak, jako by vás ještě nikdo v životě nezradil!

Miluji Bali, miluji Vás i psaní♥♥♥

bottom of page