top of page

Předvolební taktika v Goa


Výzva k volbám


Když jsem v prosinci do Indie přiletěla, z každého rohu na mě výhružně křičely plakáty tohoto znění: „Korupce zruinovala Gou.”

Pokrčila jsem rameny a říkala si, že není jedinou světovou destinací, která se potýká s touto nevyléčenou nemocí:-((())))


A už je to tady, volby se blíží…

Několik týdnů je v restauracích zakázán prodej alkoholu, tato impertinence pro voliče je celkem úsměvná a docela bizarně nepochopitelná, protože všechny krámy s licencí na prodej alkoholu jsou otevřeny skoro nonstop, ale regály v restauracích zejí prázdnotou, přičemž provozovatelům hrozí velká pokuta. Opět a zase „Neuvěřitelná Indie... Takže se nalévá pokoutně a sporadicky riskuje, aby turisti nevymizeli úplně:—))).


Sama pro sebe se tlemím: „Jak by to asi vypadalo u nás, kdyby politická zvůle oznámila, že se přestane v hospodách nalívat a striktně naordinuje voličům košer měsíc bez kapky alkoholu:-?” Už tak volební účast v ČR je nízká, že skoro nemá cenu otvírat volební místnosti a při představě, že ta hrstka lidí, co k volbám chodí se tam došourá s abstinenčními příznaky, mám záchvaty smíchu. Živě vidím, jak se voliči rozechvělými prsty strefují do díry volební urny s bělostnými papíry, protože absťáky prostě těžko snáší. (A největšího alkoholika země by asi trefil šlak nebo by ho museli pevně přikurtovat k posteli na záchytné stanici, proto tato předvolební extravagance naší zemi nikdy nehrozí:-))))).


Ale zpátky na pobřeží Goa, od včerejška se tady při západu slunce producírují vojáci v maskáčovém overalu se samopaly na zádech. Přihořívá…


A navíc telekomunikační společnosti rozesílají zprávy tohoto znění a masírují předvolební myšlení: „Hlasujte pro demokracii. Hlasujte dle svého svědomí. Posilujte demokracii vaším hlasem. Nikdy nezapomeňte na vlastní hlasovací právo. Hlasování je povinností naší demokracie. Hlasujte beze strachu.“


Výstižné, tož uvidíme, jak to tady dopadne.

A až čas ukáže, zda Goa nad korupcí vyhrála…


Prázdné regály v restauraci, volby se blíží...

bottom of page