top of page

Jít za svým snem a neztratit směr I.


Stopy v písku


Úryvek z mé knihy SAMA NA CESTÁCH - MOJE CESTA z kapitoly „Jít za svým snem a neztratit směr”:


Kult cestování je nyní velice oblíbený, přináší nejen nové vnímání světových příležitostí, ale zároveň mentální uzdravení a duševní propojení. Nyní je velice populární psát cestovatelské blogy a sdílet své zážitky a dojmy s těmi, co se skoro neodváží překročit hranice své vlasti. Počet odvážlivců, kteří se vydali na cestu kolem světa razantně přibývá a je pozoruhodné sledovat, jak si vychutnávají do sytosti naplnění svého snu, ale jak už to bývá, svítá… Přichází nový den a s ním i probuzení a hladina snová se rozplývá, mrknutím oka je fuč!


Je důležité si uvědomit, že vše je pomíjivé, a tak i čas strávený na cestě, vyčleněný na putování je limitovaný, ohraničený a specifikovaný mnoha faktory, například počtem dnů dovolené, financemi, vízovou povinností či exotickými nákazami, bolestivými zraněními či přírodními katastrofami.


Život dobrodruha je bezpochyby pestrý, dalo by se říci pohádkově zajímavý pro ty, jež ho pozorují z pohodlí domova na internetu nebo si vyslechnou následně výživná vyprávění a zhltnou obohacující promítání. Všichni neznalí poměrů totiž vidí jen dech beroucí snímky, a tudíž disponují pouze jedním úhlem pohledu, protože si ani v nejmenším neumí představit útrapy a úsilí, které jsou za všemi těmi obrázky schovány.

Všechny prezentované nádhery a kouzelná místa jsou lákavá, ale pravdou je, že fotografie nemají skutečnou vypovídající schopnost o tom, co cestovatel musí podstoupit, obětovat a strávit za příkoří a nepředstavitelné nástrahy. Nekonečný výčet bizarností a paradoxů, které musí řešit ad hoc, aby přežil bez úhony a újmy je nezáviděníhodný.

Ale pro ty, co žijí svým životním údělem na plný plyn a dýchají z plných plic nic z toho dramaticky neprožívají. Plují s proudem událostí, naslouchají hlasu svého srdce a hranice svých možností posunují za extrémy. Každodenně prožívají na maximum všechny momenty a zážitky se jim nezapomenutelně uloží do pokladnice paměti, jež na přání vždy osvěží přítomné žití.


V současné době kdo nežije svůj sen, jako by nebyl či je nedobrovolným outsiderem. Ano, sny a lidské touhy jsou bazální potřeby a nutné předpoklady, aby člověk vstal a vykročil tam, kde chce být, kde mu jeho nitro souzní a vrní v blažené přítomnosti bytí.


Digitální nomádi se stávají populární a lidé, kteří podnikají z pláže ukazují, jak se dá skloubit sen s podnikatelským duchem. Faktem zůstává, že všechno jde, když se chce a pokud po něčem opravdu toužíme! Tak neváhejte:-).

bottom of page