top of page

Sevilla a já


Zrcadlová hra na Plaza de Espaňa - Sevilla


Je zajímavé, jak se člověk posunuje... Je tomu už dávno, než jsem někam vyrazila, tak jsem vše nastudovala, muzea, historická data, monumenty, turistické cesty. Nesměl mi uniknout žádný klenot či rarita, abych si je vyfotila a potvrdila, že jsem tam byla;-).

Ale na Cestě už jsem se posunula... A je tady Sevilla.

Sedím na lavičce a vyčkávám, až otevřou informační centrum, kde mi dají grátis mapu a vyjmenují zpaměti místní mapětihodnosti. To se mi líbí, ušetří to spoustu času a mozkových závitů. Španělsky poděkuju a už si vykračuju. Ještě se zastavím ve stánku suvenýrů a zkoumavě si prohlížím pohlednice. Ty, co se mi líbí otočím a vidím, kde se dotyčná zajímavost nachází. Pak pohlédnu do mapy a naplánuji si trasu na celý den. Ležérně se producíruju ještě po skoro vylidněném bulváru. Vcházím bránou do parku, kočáry s koňmi se blyští v právě vycházejícím slunci. Jejich kočí na mě pokřikují a nabízí grátis svezení;-). Kroutím hlavou a děkuji, těším se, až mi vystavní památky pohladí duši.


Vcházím do komplexu „Náměstí Španělska", mezi zdmi se rozléhá lahodná hudba. Pohladí mě tóny Ódy na radost a já koukám dookola. Parné vedro je už znatelné, ale já mám husí kůži na těle...

Mlčky přizvukuji přítomnosti, která mě ohromí, emoční záchvěvy snad nikdy nepoleví...

Proto asi cestuji, jestli to ještě někdo z vás neví;-))) Právě pro tyto momenty, které jsou zapsány krví pod kůži a nic je nezvrátí. Pro všechny ty barvy, vůně a tóny, jež dokreslují původní spanilost architektonických skvostů. Kvůli každé cihle, kterou tady s úsilím a v potu tváře někdo ukrutně dávno precizně zasadil pro potěchy dalších generací. Bezdyšně polykám jednotlivé panoramatické výjevy, jež nasytí mé vjemy vzápětí.

O tomto místě nevím zhola nic, jedině jak se jmenuje. Snad je to pošetilé, ale tak to prostě je. Sedím nehnutě na barevné lavičce a kochám se. Tohle je to pravé ořechové cestovatelské pokud to vnímáme, pokud jsme tady nejen myslí, která o místě všechno ví, ale i tělem a duší, jež se napojí na nostalgii minulých století. Cítíme vibrace, energetické nálože a platonické opojení, jenž je trvalé nikdy neselže. Romantika tady na nás dýchá, není vůbec kýčovitá ale naopak dojemná... Tak to je prosím Plaza de Espaňa. Je to prostě perla. Naprosto mi učarovala. Nejsem tady sama, jsem tady totiž s Váma!!! A abych Vám to nasdílela;-). Ochutnejte delikátní bonbónky z bonboniéry španělské metropole💝💝💝


bottom of page