top of page

Úplňková ceremonie na Bali - Agni Hotra


Agni Hotra - purifikační ceremonie na Bali


Do Ubudu se člověk vrací, protože jsou tady lidé stejného ražení. Třeba každý do jednoho několik dní právě řeší úplňkovou energii;-). Všichni se mne na potkání ptají, jak na mě působí;-? Jo, jsem taky nesmírně unavená, rozvrkočená a celá zelektrizovaná, prostě místní souřadnice ví, jak člověka dostat do vibrací. Moje kámoška Vietnamka si mi kupříkladu stěžovala, že nemůže jíst mango, passion fruit (marakuju), dragon fruit ani star fruit, jenom papáju, chudinka;-) No tak takové problémy já nemám, spořádám cokoliv (chicht) jen se mi dostavují zvláštní migrény a přitom na ně vůbec netrpím. Asi místní síly provzdušňují civilizační usazeniny...


Pro mne hned na úvod bylo důležité zúčastnit se speciální ceremonie. Agni Hotra, je ohňový obřad z védické tradice a má skvělé čistící a energetizující účinky a v resortu Fivelements je prostě nejúžasnější záležitostí na Bali. Člověk se po ni cítí, jako by právě vypadl mamičce z dělohy. Dokonale čistý, nezaneřáděný systémy, probuzený a napojený na vlastní vnitřní soustavy. Vedou ho balijští knězi a první nás postříkají svěcenou vodou a pak nám dají provázek na zápěstí - tříbarevné požehnání, jenž symbolizuje tři nejdůležitější bohy (Brahma, Višnu, Šiva). Tento červeno bílo černý náramek jsem měla několik let a věřila, že mě ochrání před všemi démony a zlými silami. Loni se mi už přetrhl a já si říkala, že co nejdříve musím zpět na Bali, aby mě nedostali;-). A tak se mi to právě poštěstilo a srdíčko poskočilo! Hurá, už jsem opět ochráněná, ale za to může spíše má víra;-))).


Tato ceremonie je extrémně emocionálně čistící. Člověk si vymete všechny útroby a rozežene veškeré usazeniny a klky, jež ho trápí a vůbec mu neslouží. Napřed kněží troubí na mušle a pak mudrují mantry a pak se rozdělá oheň. Na začátku obřadu všichni společně vrníme „ohm", abychom se otevřeli a vše dobré do sebe dostali a to zbytečné z těla vyhnali. Kněží nám malují červenou tečku na třetí oko, aby se probudilo. Otevřelo;-). Také jsme dostali plechové mističky s rýží a luštěninami a ty se od ohně hází, když se vysloví: „svaha" (vyslovuje se na závěr každé mantry když se obětují ohni dary a znamená „kéž by").


Na úvod nám hlavní kněz řekl, že si máme vždycky když házíme obětiny do ohně něco přát, třeba „ať nám vzkvétá byznys a jsme bohatí". Pozastavila jsem se nad jeho doporučením, ale pokrčila rameny, tohle si zřejmě přejí všichni, a tak to asi dává jako příklady. „Vždyť jsou na světě důležitější věci, jako abychom byli zdraví, abychom se shledali s našimi milovanými, měli hodně pohody, byli zářiví a pomáhali ostatním, aby všichni byli šťastní a vyhnuli se utrpení...", pomyslím si. Ale není čas na úvahy, oheň už se rozhořel a my mudrujeme a zpíváme a vždycky pár zrnek ze svého přihodíme, aby to dobře hořelo a přání se splnilo. Soustředím se na vlastní přání, vědomě si přeji potřebné věci, ale opakujeme svāhā, příliš často a moje hlava už je na přání prázdná, to je sranda, že? Kolikrát si toho tolik přejeme a když je to tak okázalé, tak už sama nevím. Ale vnímám tu čistoskvoucí energii, lidi, kteří ji tvoří a věří, že se jim všechno splní. Tolik zázračných okamžiků v životě moc není a mít kolem sebe početnou skupinku kněží, to duši ohromně svědčí.


Na závěr dostaneme do ruky kokosový ořech a instrukce, že znázorňuje naše ego a abychom ho rozbili napůl, vodu obětovali zemi a pak ho za zpěvu manter hodili do ohně. Jak snadné! Zbavit se v minutě ega, no to je úleva!!!


Pak všichni rozjařile tleskáme a zpíváme om namashivaya a připadáme si jako v extázi. Všechny útroby vibrují, oxytociny bublají a všichni mají na tváři extrémní úsměvy. Jsme dokonale pročištění, volní a svobodní. Nic nás nesvazuje, nic neohraničuje naše bytí ani nelimituje pohyby. Jsme více než trojrozměrní a realita splývá do blaženého sna. Když hoří kokosové ořechy, tak zvláštně praskají a neskutečně voní. Ta bílá dužina je jako pěna. Kněží nás obcházejí, dáme si dlaně do sebe (pravou nahoru) a třikrát (protože to je balanc;-) po sobě se z dlaní napijeme speciální vody, jež tryská v svatých chrámech a která je obzvláště cenná. Pak nám žlutou barvou opět rozjitří třetí oko a tento pudr si dáme i na jazyk. Kdo ví jaké má vedlejší účinky, snad aby člověk měl čistotu řeči a nevypouštěl z úst nesmysly;-). A pak nás štědře postříkají chrámovou vodou a živými květy.


Pomalu vše končí ve vlastní meditaci. V utišení a zbožném přání, abychom si tento blažený pocit udrželi... Navždy;-).


Snad i vy jste prožili zářijový úplněk bez újmy a těšíte se na další dny:-))).

Om Shanti, shanti, shanti🙏🙏🙏


bottom of page