top of page

Plavba na ostrov Komodo


Ráno je perfektní, někteří jsou sice ještě bílí jako křídy, ale já už jsem v pohodě. Johan z Belgie cvičí Poklony slunci na přídi a já jsem vděčná za všechny milé jogíny rozeseté po naší Zemi. Hned je jednomu veseleji, když vidí, že jóga je také součástí něčí cesty.

Pozřeme snídani a pak loď zakotví u břehu, kde naskáčeme do vody. Je to skvělé léčení a osvěžení po tak perné noci. Je tady záchranná stanice na rehabilitaci korálů. Podmořský ekosystém potřebuje velmi pomoci, nejen plasty, odpadky a neukáznění potápěči ho ničí, jsou tady taky obrovské proudy, které skvostné perleťově bílé korálové útesy obíjejí. Usměvaví a opálení asistenti nás učí, jak korál znovu probudit k životu v rámci projektu Coral Reef Rehabilitation and Management Program. Je to zajímavá aktivita, moc se nám líbila. Tak snad ty naše korály se opět vzkřísí k životu a budou zkrášlovat naší planetu:-). Koupačka je tady dokonalá, ale my musíme zvednout kotvy a tradá směr Komodo.

Zastavíme na nějakém ostrově, kde nás průvodce vede do kopce a vidíme hezký výhled na moře. Ale to máme z lodi taky:-). Vždycky mě dopálí, jak výlet, jenž by se dal zvládnout za den, rozsekají na úseky a proloží aktivitami tak, aby byl co nejdelší a z turistů tak mohli vymámit víc chechtáků. Ale ne, je to fajnové, jenom jsem možná ještě trochu přecitlivělá. Nálada je skvělá, stojíme rovně na pevnině, zem už se pod námi nehoupe a tak je nám dobře. Na fotkách se usmíváme. Nakonec ostrov Satonda vzdálený od pobřeží Sumbawy byl úchvatný, vznikl z vulkanické erupce, která byla tak velká, že uprostřed oceánu vznikl sopečný ostrov. Je unikátní také tím, že je tam nádherné jezero, které je slané!!! Dokonce je slanější než samo moře! Ano, je to možné:-). Tady jsme se pěkně zregenerovali a vykoupali. Průvodce nám ukázal strom přání, na který se věší kameny, samozřejmě, nepochybujte, vše, co si přejete, se splní:_))).

Den utekl jako voda a slunce opět zapadá… Pluji a kontempluji: „Jaká je to nádhera, když s ním člověk vstává i usíná…."


bottom of page