top of page

Green School na Bali aneb nalezení mého poslání


Green School na Bali a jeho magické eko-prostředí

Každý se diví, co na Bali vidím, ale já tady našla utvrzení mého poslání, naplnění osobní mise a místo, jenž je neobyčejné. A ten příběh si vyslechněte:-).


V mém životě nastal okamžik, kdy jsem pocítila hojnost vlastního bytí. Nutkavá potřeba být nápomocná a sdílná se v mém nitru ozývala stále častěji. Díky dobrosrdečné povaze jsem se rozhodla pomáhat druhým, potřebným. Zužitkovat všechny dosavadní znalosti a zkušenosti. Adekvátně zúročit pochopení i cit pro ostatní, sdílet s nimi své soucitné chování, veselou a družnou náturu. Předat jim to, co ve mně tkví i vězí. Na mysl mi přicházely různé nápady, jak pomoci.


Po drobných obdarováních a charitě v Mosambiku, Jihoafrické republice, Nepálu, Tanzanii a na Srí Lance jsem se ocitla v Indonésii. S přirozenou potřebou být v úzkém kontaktu s dětmi, podělit se s nimi o mou přítomnost a vnést do jejich života radostnou spokojenost, vyrovnanost, vlastní osobitost i spontánnost, nebo je jen v těchto dětských radovánkách jednoduše podpořit a umocnit tak jejich prožitek z žití.


Osud mne vždy zavede tam, kde mám být. Kde je mé patřičné místo pod sluncem. Přesně tam, kde je mě třeba. Naprosto jsem se odevzdala proudu osobního příběhu. Oddala jsem se nadcházejícím událostem s naprostou důvěrou a vírou ve svou intuici.

Na první dobrovolnickou misi jsem se vydala naprosto neplánovitě, svévolně, pouze s úmyslem pomáhat a najít místo, kde reálně uplatním svoje přednosti spojené s vědomostmi. Odjela jsem plná odhodlání, s chutí i nadějí. S přesvědčením, že budu potřebná a nápomocná, ať už to bude kdekoli na světě. Vyrazila jsem bez přesného cíle, bez potřebných informací, indicií.

Odměnou pro mě byl záživný pobyt ve fascinujícím prostředí!

Spatřila jsem na vlastní oči nenásilný zákrok člověka do odvěkého dědictví přírodního bohatství. Něco unikátního, překvapujícího, co mě zcela uchvátilo. Podlehla jsem kouzlu čarokrásného místa i jeho bezprostředního okolí. Místu pro děti v objetí přírody. Jednomu zářnému příkladu, školnímu, vzdělávacímu, zelenému a snovému jsem věnovala celou eKnihu: GREEN SCHOOL BALI A DOBROVOLNIČENÍ JAKO VĚDOMÁ POMOC DRUHÝM (https://www.samanacestach.cz/e-knihy)


O čem je řeč? Co to je? Kde to je? Green School na Bali v Indonésii. V překladu hezky česky „Zelená škola” na „ostrově bohů”.


Na okamžik jsem byla i já jeho součástí. Ráda, čili dobrovolně jsem se stala dobrovolnicí. Nejprve v „Zeleném kempu”, poté v internátu ve Studentské vesničce. Měla jsem to štěstí kouknout se pod pokličku světového eko-unikátu - vzácného mezinárodního vzdělávacího zařízení a pochopení jeho fungování. Dostalo se mi privilegia žít a pobývat zde. Přispět mou maličkostí i vlastním přičiněním k toku událostí a plnohodnotných dní. Být jedním dílkem z nespočetné mozaiky snaživých, nápomocných lidí, kteří společnými silami utvářejí tento velkolepý projekt a přetvářejí ho v podobu srdečné každodenní reality.

Moje sdílení je slovní poklonou krásné vizi, záslužné misi i obdivuhodnému zhmotnění prospěšného unikátu na planetě Zemi, přeměně snu v realitu.

bottom of page