top of page

Tři oříšky pro Popelku aneb vánoční výzdoba podle švýcarského gusta


Dneska si odskočím do Švýcarska, přesně do Lucernu v době adventu, kde jsem pobývala několik let dozadu. V mé blahé paměti se vzmítá příběh a situace, která vás jistě pobaví a tohle je přesně to, o co se pravidelně snažím mým pisatelským sdílením.

Přeji si, abyste měli v pošmourné zimě dobrou náladu a usmívali se od ucha k uchu.


Vánoční výzdoba ve švýcarských metropolích je vznešená, atmosféra voňavá a místní pochoutky přímo grandiózní. Všude voní horký raclette (polotvrdý slaný sýr vyráběný z kravského mléka s jemnou, ořechovou příchutí), po kterém se můžu utlouct a kochání se dekoracemi ve výkladních skříních patří k mým nejoblíbenějším předvánočním aktivitám. Zdejší mají obzvláštní šmrnc a elegantní vzezření. Jen co přejdu most a zabočím do uličky, málem mi vypadnout oči z důlků, a to jsem před výzdobou místní optiky.

Myslím si, že se mi to asi zdá, ale po chvíli se řehtám jako střelená, tohle je neskutečná pecka!!! Zpoza skla na mne civí papírové atrapy Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka vyšperkované posledními módními výstřelky značkových brýlí!!! K mému bezuzdnému dojetí zpívá německy Karel Gott: „Kdepak ty ptáčku hnííííízdo mááááááš….”


I když je venku obrovská zima a já už drkotám zubama, vydržím se na tento vtipný exemplář dívat skoro půl hodiny. To je opravdu něco, to se podnikatelům ze země sýra fakticky povedlo. Vím, že v Německu jsou Tři oříšky pro popelku doposavad jednou z nejoblíbenějších pohádek, přestože je z roku 1973. Tento pohádkový hit byl natočen v československo-německé produkci, protože náš filmový průmysl v té době potřeboval značné finanční injekce. Ale to, že i Švýcaři takto neomaleně využijí naše pohledné filmové hvězdy, mi hlava nějak nebere. Napadá mě, zda mají práva, vystavovat podobizny herců bez jejich souhlasu a ještě navíc ke komerčním účelům….

Ale opět jsem náležitě hrdá, že jsem Češka, a tohle pohádkově-brýlové zvěrstvo tady objevila. Však se podívejte na pořízené fotografie, jistě se zakuckáte smíchy a posuďte sami, jak jim to sluší…, že by Pavlovi nejlépe slušely Ray Bany:-? A Popelka je ve slunečních brýlích vážně kočka!


Mohu směle konstatovat, že tento pohádkový evergreen není jen naší chloubou, ale je stále aktuální (nesmrtelný) více jak 43 let od jeho natočení. Já se ani nedivím, Libuška jako Popelka je přenádherná a žádná ze současných evropských hvězd se nevyrovná jejímu jedinečnému půvabu a hereckému umění. Dodnes její autentická spanilost a něžná laskavost promlouvá k mírumilovným duším, vánočně se rozjímající u této skvostné podívané.


Souhlasíte se mnou, že máme ty nejkrásnější pohádky na světě?

Pokud si je opět naladíme na televizních obrazovkách pomyslně vzdáme hold našemu pohádkovému mistrovství a oddáme se zcela adventnímu časování!


bottom of page