top of page

Vízové povinnosti není radno brát na lehkou váhu


Mnoho lidí má mylné představy, jak se my cestovatelé máme, že nám nic nebrání a jsme naprosto „free“. To možná ano, ale jen do té doby než musíme řešit vízové povinnosti. Někdy je to velmi „easy“, ale mnohdy z těch soustavně se měnících formalit máme opruzeniny.

Na jakékoliv formality a zbytečné papírování jsem si už za ta léta vypěstovala dokonalou už imunitu.


Letos to na indické ambasádě proběhlo velice hladce, vše jsem zvládla napoprvé a jediné adrenalinové vzrušení bylo, když jsem si v pondělí 5. prosince v 16 hodin vyzvedávala pas a slečna za přepážkou mi říká: „To jste byla vy, jak jsme se domlouvaly, že se vytiskne vízum až dneska?“ „Ano“, pípla jsem. Sympatická slečna šla dozadu a ještě teplé, vytisknuté vízum lepila přede mnou do mého pasu. Chvála Bohu, děkovala jsem neslyšně a věděla jsem, že teď už mi nic nebrání v cestě. Vždyť letadlo mi letí za necelých dvacet hodin:-))). Takže mám z pekla štěstí a i když čerti a Mikuláši zrovna dneska rejdí ulicemi, já svou mikulášskou nadílku již dostala a jsem šťastná jako blecha!


Ale nemyslete si, že jsem nezodpovědná, nepořádná či chaotická, vůbec ne! Že jsem lajdák a vše nechávám na poslední chvíli, naopak, o vízum jsem zažádala již 21. listopadu a vyřízení trvá asi týden, ale jelikož jsem si napočítala přesně šest měsíců na něž může být uděleno turistické vízum, opomněla jsem důležitý fakt, že INDICKÉ VÍZUM je platné od data UDĚLENÍ, nikoli od vstupu do země. Tato „maličkost“ mnohým cestovatelům zkříží plány a nemile překvapí, a proto na to upozorňuji. Uhlídat si podobné odlišnosti a je mnohdy k zbláznění. Naštěstí slečna úřednice je profesionálka a bystrým okem tuto skutečnost uhlídala, abych se mohla vrátit až na začátku června:_).


Vízum sice podražili (nyní 1 050 Kč), ale za to mají perfektní služby:-). Nově sice přibyla povinnost předložit výpis z účtu prokazující dostatek finančních prostředků a cestovní pojištění na celou dobu pobytu. A zpřísnil se i fakt, že o další vízum do Indie můžete požádat nejdříve po uplynutí třech měsíců od vycestování z Indie. Toť vše.


Ale kdo neplánuje dlouhodobější výpravu, je naprosto v pohodě, po letech byla i Česká republika zařazena mezi státy, jejichž občané mohou o vízum požádat online pro pobyty kratší než třicet dní. Jupí!


Takže až někam pojedete, nezapomeňte se mrknout na stránky Ministerstva zahraničních věcí do sekce „Cestování“ (http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/indie/cestovani/visa.html) a nebo na web Student Agency (https://www.studentagency.cz/sluzby/viza/), kde vám skvěle napoví, co je zapotřebí k vyřízení než vylétnete z rodné hroudy:-))).


Štěstí totiž přeje připraveným!!!


S láskou


Vaše Alexka z Česka<3

bottom of page