top of page

Slum Dharavi v Bombaji


Slum Dharavi v Bombaji

Sama jsem byla překvapená, že mě návštěva slamu Dharavi v Bombaji příliš emočně nezasáhla.

Možná proto, že průvodcovská tour začínala v komerční části, kde mají všichni práci. Všichni jsou tak obdivuhodně činorodí, pracovití a hbití, že se nestačíte divit. Například tady třídí odpady, pak je zpracovávají a prý si dobře vydělají. Aby ne, shromažďují tady kolem dvaceti tun odpadu týdně z celé Bombaje. Ti nejprostší jsou vybírači plastů, chodí po domácnostech a za pytel odpadků zaplatí majitelům 20-50 rupií, ale když je tady odevzdají, tak dostanou dvojnásobek! Připomnělo mi to dobu, když jsme chodili do sběrny se starým železem a novinama, to byla k dobru vždy nějaká ta korunka:-))).


Mají tady kukaně, kde drtí odpad a pak ho následně dále zpracovávají. Samozřejmě prostředí je velmi toxické, žádné ochranné oblečení nebo masky a brýle k dispozici nemají, jsou rádi, že mají práci. Pracují od rozbřesku do svítání (10 – 12 hodin) a vydělají si prý 300 rupií denně (podle informací na internetu to je minimální denní mzda), jen pevně doufám, že ji opravdu dostanou.... U této informace si nejsem tak jistá, jestli nám průvodce nemaluje bulíky na nos...


Na pronájem bytu nemají, takže spí na pytlích na střeše nebo v továrně, ušetří, ale zase všude mají WiFi!!!! To nám průvodce sdělil jako perličku a výhodu pracovního prostředí. To, že přespávají v místě pracoviště má pro zaměstnavatele velkou výhodu, jsou v práci v čas. Pracují deset měsíců v roce, pak tady prší a jsou záplavy, takže se většinou vrací do svých domovů.


Z recyklovaného odpadu se vyrábí mnoho artiklů, jen nesmí být použit na dětské hračky, potravinové nádoby, nádoby na pití a masky. Když vše rozdrtí a zpracují, některé materiály vypadají lákavě, jsou barevné jako zdobení na cukrovinky a z těch se pak vyrábí požadované zboží.

Další část je výroba potravin, oblečení a zpracování kůže. Každý asi ví, že krávy se v Indii nikdo nedotkne, protože je to posvátné zvíře, takže jsou tady kůže z ovcí, koz a buvolů. Ukázali nám i kůži z krokodýla, ale pak s úsměvem prozradili, že je to trik, že ten vzorek dělá mašina, hahaha.


Co mě potěšilo nejvíce, že než aby vyráběli fejky s názvem Gucci, Luj Vitón, Prada, atd., tak vytvořili svou vlastní značku Dharevi! Tak to je boží nápad, ten se musí podporovat!

Nicméně podotknu, že jsem byla jediná, která si v obchodě něco koupila! Ty hordy západních turistů s valutami v kapse ve své ignoranci netuší, že by tímto způsobem těm chudobným mohli něco rovnou přidat do kapsy a zlepšit jim jejich životy...

No nevadí, každý nemáme v nátuře altruistické smýšlení:-).


Vždy 1. května se slaví „svátek práce“ a má poklona patří všem, kteří tak usilovně dřou, drtí svoje zdraví za minimum a houževnatě pracují každodenně, aby přežili.

Namaste🙏🙏🙏


bottom of page