top of page

Jít za svým snem a neztratit směr II.


Jít za svám snem a neztratit směr

V životě musíme mít vždy na mysli skutečnost, že sen je jako bublina, pomíjivá noční víla, pokaždé se z něj totiž probudíme a čeká nás realita, která je mnohdy krutá a jindy naopak příjemná. Stejně jako když večer uleháte ke spánku, naše podvědomí se rozhodne, co nám zrovna ten večer namixuje za snovou estrádu, zda to bude noční můra nebo blažená noční fantazie. Co si vyberete?


Sen, primární motivace, intuice, jít si za svým a docílit vlastní snahy, naplnit osobité touhy. Bez snu by byl život pouhá mrtvolná pochůzka a noci by byly promarněné hodiny v lenošivém kómatu spánku. Jako žijící bytosti máme neskutečnou výhodu, že nám život dává nekonečně mnoho příležitostí uskutečnit své sny.


Ale od snění k vykročení nás někdy dělí propastná vzdálenost, způsobená nedostatkem odvahy, prokrastinací, leností, nedůvěrou v sebe sama. Průrva hluboká jako Macocha. Tyto negativní strašáky si uskladníme ve skříni a pokaždé, když se pokusíme uskutečnit naše snění, tak na nás vybafnou a ukamenují nás svými pádnými argumenty. A tak se mnohdy vzdáváme svého snění, protože si nevěříme, protože si vždy najdeme nějaké důvody a planá zdůvodnění, proč to nejde. Pak životem kráčíme jen tak nazdařbůh, je to pohodlnější než se o něco usilovně snažit a mladicky snít. Odvěké sny i dětské touhy máme proto, abychom bezděčně nebloumali po zeměkouli, ale svou životní pouť si náležitě vychutnali.


Jak moudře říkal pan Werich ve své pohádce: „Sen je sen. Probudíš se a je den.“ Tuto moudrost by měli mít na paměti všichni, kdo jdou za svým snem! Aby si nenatloukli a nepřišli o ideály.


Nevím jak vy, ale v životě i na cestě jsem se naučila, že realita je od snu diametrálně odlišná. Každou minutu se snažím o to, přijmout vše, tak jak je v čisté nahotě. Akceptace situace bez přikrášlování a namlouvání si, že je lepší a opíjení se pozitivností. Je to mnohem lepší než mít na nose růžové brýle a vidět vše v iluzornosti sleposti. Sice je to někdy náročné a psychicky vyčerpávající, ale člověk rozhodně nežije v deziluzi.

Přijmout tuto skutečnost je forma odvahy čelit realitě a být v přítomnosti bez iluzí.


Hodně štěstí❣❣❣❣❣❣❣

bottom of page