top of page

Jóga, Barma a já


Yoga Amata - Ngapali Beach


Ranní hodina a já jsem naprosto odevzdaně dojatá. Jako vždy mám husí kůži, když vidím, jak se lidé snaží, aby byli flexibilní a zdraví. Dneska paní v pozici stromu (na jedné noze) stála s berlí a mě málem vyhrkly slzy. Její krk je málo pohyblivý z ochnutí, ale stejně cvičí.


Další unikátní jógová momentka, když na lekci přišla rachitická asi 70 letá babička a celou hodinu odcvičila na pláži s úsměvem na tváři a pak mě pochválí, že se naučila nové cviky a že si je zapamatuje a bude procvičovat doma v Paříži.


Tři dny se mnou cvičila Italka, která má skoliózu a právě prodělala rakovinu prsu. Když mi děkovala za všechno, co jsem jí poradila a naučila, byla velmi vděčná a svěřila se mi, že o mě říkala synovi a že si mě moc váží.


Nejlepší byl manželský pár z Itálie, bylo vidět, že manželka je velitelka a ten milý neohebný šedovlasý důchodce ji nemůže říct ne;-). Povinně každé ráno zasedl na jogamatku. Nerozumněl ano slovo, ale kopíroval mé pohyby. Usmíval se ale až u snídaně;-().

Včera jsem docvičila a dvě milé Němky mi asi dvě minuty tleskaly. Jako se tleská pilotovi v letadle, když šťastně přistane;-). Je to k neuvěření, když člověk nacítí, jak se ostatní cítí a co právě potřebují a má slova jim promlouvají do duší. Hladí kůži i orgány, přiznávají.


Už tady byly stovky cvičících a mi nezůstaly jen fotky, ale hlavně úsměvy, nálady, energetické proudění, souznění, přátelské objetí, nezapomenutelné monentky.

Muži ve věku od 44-65, kteří po hodině září jako lampióny a kroutí nevěřícně hlavami, jak je tělo lehčí a cítí se fantasticky, že si to zase zopakují;-). A poskakují a máchají rukama, že se skoro vznáší. To jsou ty nejcennější benefity jógy a především potěší, jak se lidé po lekci cítí.

Nemusí být gymnasti ani bůhví jak trénovaní, stačí, když každý pohyb dobře prodýchají, uvítají, že hodiny jsou jemné a nikdo je nedrezůruje.


Jóga není jen cvičení, ale především poslání zlepšovat cizí životy. Je mi ctí, že sdílím tyto starodávné praktiky, ásany a dýchací techniky s ostatními a oni se pak lépé cítí.

Být flexibilní nejen ve své mysli, ale starat se řádně o své svaly a údy, své mentální a fyzické rozpoložení je možné v každém věku, v každém stavu a všechny výmluvy, proč nemůžeme, jsou jen brzdy k tomu, abychom byli zdraví a energeticky vitální.

Takže suma sumárum, není to o věku, ale o přístupu. A kdo to ví, tak oplývá štěstím, je nadopovaný enforfiny a má úsměv na tváři😁😁😁


Krásnou neděli, s láskou

Vaše Alexka❤️❤️❤️


bottom of page